sumnjive okolnosti

Rusi dobili upozorenje: Ne sudjelujte u prosvjedu zbog smrti Navaljnog!

16.02.2024 u 17:55

Bionic
Reading

Ured državnog odvjetnika upozorio je Ruse da ne sudjeluju na prosvjedu koji se planira u Moskvi nakon smrti oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog koji je umro u petak u zatvoru

„Uzmite u obzir da ovaj događaj nije koordiniran s izvršnim vlastima grada, u skladu s procedurom uspostavljenom zakonom”, objavio je ured.

Društvenim mrežama šire se videosnimke i fotografije stanovnika koji diljem Rusije odaju počast Navaljnom nakon što se proširila vijest o njegovoj smrti.

Navaljni (47), najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina u Rusiji i snažan protivnik rata u Ukrajini, služio je kaznu u kaznenoj koloniji IK-3 u Karpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, 60 km sjeverno od Arktičkog kruga.

Njegova supruga Julija Navaljni izjavila je u petak da ne vjeruje ruskim medijima koji su izvijestili o smrti njezina supruga, ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, no pokaže li se istinitom, za to je okrivila ruskog predsjednika Vladimira Putina i pozvala svijet da se bori protiv njegova "groznog režima".

  • +18
Aleksej Navaljni Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

UN-ov Ured za ljudska prava objavio je da je bi smrt Alekseja Navaljnog trebalo istražiti neovisno tijelo. U priopćenju se navodi da je UN-ov ured više puta izrazio zabrinutost zbog zatvaranja Navalnog, koje se "činilo proizvoljnim".

"Ako netko umre u pritvoru, pretpostavka je da je odgovorna država", piše u priopćenju.

Dodaje se da se "odgovornost može opovrgnuti samo kroz nepristranu, temeljitu i transparentnu istragu koju provodi neovisno tijelo".

I poznati ruski šahist Gari Kasparov rekao je danas da je ruski režim odgovoran za smrt Navaljnog, istaknuvši da ga je Putin ubijao 'sporo i javno'.