KRŠENJE IZVANREDNOG STANJA

Vlasti će sudski goniti vođe prosvjeda

14.04.2009 u 09:57

Bionic
Reading

Čelnici protuvladinih prosvjeda na Tajlandu, pristaše bivšega premijera Thaksina Shinawatre, predali su se u utorak pošto su prekinuli opsadu zgrade parlamenta, a protiv trojice su podignute optužnice.

Podignute optužnice terete trojicu čelnika za sprečavanje prometa, za pozivanje na neposluh i za ilegalno okupljanje više od deset osoba, rekao je jedan od vođa, Nattawut Saikur, javlja agencija AFP.

Nattawut je rekao da su s njim suoptuženi Veera Musikapong i Weng Tochirakarn, te da je policija "priznala kako će ih odvesti u izolaciju u vojni logor".

Tajlandska vojska preuzela je noću na utorak kontrolu nad glavnim gradom u kojem su višetjedni prosvjedi "crvenih košulja", kako se nazivaju pristaše bivšeg premijera Thaksina Shinawatre koji živi u egzilu, prerasli u sukobe s najmanje dvije žrtve i brojnim ranjenima.

Prateep Ungsongtham Hata
, jedna od čelnica prosvjednika objasnila je ranije utorak da su prosvjede otkazali kako bi izbjegnuli krvoproliće.

Pristaše bivšeg premijera vodile su desetke tisuće ljudi koji su opsjedali ured premijera Abhisita Vejjajive zahtijevajući njegovu ostavku i raspisivanje prijevremenih izbora.

Abhisit Vejjajiva je u nedjelju proglasio izvanredno stanje, a u ponedjeljak su prosvjedi prerasli u sukobe s vojskom i u tom su nasilju najmanje dvije osobe poginule, a 123 ranjene.

Iz Bangkoka stiže vijest da je tajlandska vlada odlučila za dva dana produljiti praznike Songkran (Nova godina) i cijeli tjedan na Tajlandu bit će neradan, objavio je putem televizije vladin glasnogovornik, javlja Reuters.

Tajland je zbog prosvjeda morao otkazati domaćinstvo sastanka zemalja članica ASEAN-a iako su sudionici već doputovali na skup.

Thaksin Shinawatra, koji zadnjih tjedana okuplja pristaše "revolucije protiv nezakonite vlade", živi u inozemstvu otkako je zbog zloporabe ovlasti osuđen na dvije godine zatvora.