JERUZALEM

Tisuće Izraelaca s bakljama u rukama prosvjedovale protiv Netanyahua

02.04.2024 u 22:54

Bionic
Reading

Tisuće Izraelaca prosvjedovale su u utorak, četvrti dan zaredom, protiv vlade i u korist sporazuma o oslobađanju talaca u Gazi

Izraelski mediji izvijestili su da su se prosvjednici u utorak navečer okupili s bakljama u rukama u blizini zgrade parlamenta u Jeruzalemu te tražili nove izbore.

Jedna je majka čiji je sin otet optužila premijera Benjamina Netanyahua da stoji na putu dogovoru o taocima. U Jeruzalemu se od nedjelje održavaju velike protuvladine demonstracije, a prosvjednici su u sklopu višednevne prosvjedne kampanje postavili i sto šatora ispred parlamenta.

U subotu su ljudi također prosvjedovali protiv Netanyahuova vodstva u Tel Avivu, Haifi i drugim gradovima. Rođaci talaca ga optužuju da nije ozbiljno zainteresiran za oslobađanje Izraelaca koje Hamas drži u pojasu Gaze.

Izraelski konzervativni šef vlade odbacuje kritike i nedavno je izjavio da se osjeća dužnim vratiti sve taoce kući. Novi izbori bi, kako tvrdi Netanyahu, paralizirali pregovore o oslobađanju daljnjih talaca i "doveli do kraja rata prije nego što su ciljevi postignuti".

  • +2
Prosvjedi protiv vlade u Izraelu Izvor: Profimedia / Autor: AHMAD GHARABLI / AFP / Profimedia

SAD, Katar i Egipat već tjednima posreduju između Izraela i Hamasa kako bi se postigao novi prekid vatre i razmjena talaca otetih iz Izraela za palestinske zarobljenike.

Izrael procjenjuje da je gotovo sto talaca koje drži islamistička organizacija još uvijek živo.