ANALIZA saborskog vikenda

Vlast je ostala vlast, ali oporba nije baš skroz izgubila: Kakav je sad odnos snaga?

24.07.2023 u 12:58

Bionic
Reading

Izvanredna sjednica Hrvatskog sabora, koju je na zahtjev oporbe sazvao predsjednik Zoran Milanović i na kojoj se tri dana raspravljalo o štrajku sudskih službenika i golemoj aferi 'plin za cent' u HEP-u i Ministarstvu gospodarstva, završila je očekivanim prebrojavanjem HDZ-ove većine i donošenjem zaključka da sama sjednica - nije bila ni potrebna

Oporba je ipak uspjela ostvariti svoj cilj i ove dvije teme - jednu aferu i jedan ozbiljan štrajk, koji već dva mjeseca potpuno paralizira kompletno pravosuđe, ali i sve očitije ugrožava osnovna prava građana i poduzetnika - barem na nekoliko dana vratiti u fokus javnosti. Prema traje ljeto i špica je godišnjih odmora, usprkos vrućinama i zamoru materijala, scena u kojoj su se na saborskim stepenicama okupili predstavnici doslovno svih političkih opcija izuzev HDZ-a i partnera te progovorili o 'talačkoj i ustavnoj krizi', 'poniženju države' i 'Plenkovićevom preuzimanju odgovornosti za aferu HEP i štrajk u sudstvu' barem na trenutak djelovala je efektno.

To je, slaže se politički analitičar i komentator tportala Boško Picula, ionako jedino što se moglo postići.

'Jer zaključak ove vikend-sjednice očekivano je bio u skladu s voljom vladajuće većine. Predsjednik Milanović izašao je ususret oporbi i njenim zahtjevima da se testiraju HDZ i partneri te da se ove dvije teme pokušaju istjerati načistac, a sjednica je zbog ustavnih mehanizama morala biti održana. Oporba je dobila priliku da dobro artikulira svoja mišljenja i stavove. A vlast je demonstrirala da je i dalje vlast', kaže Picula.

On ipak naglašava još jednu korist koju je sjednica proizvela za opoziciju: dobili su spoznaju onoga što u njihovim političkim nastupima može biti učinkovitije u periodu uoči parlamentarnih izbora.

'HDZ je još uvijek u prednosti, a njihova jedina šansa jest da se po sličnom receptu okupe oko nekoliko ključnih društvenih tema i na njima demonstriraju zajedništvo, potencijal za formiranje alternative trenutnoj vlasti. Ovog vikenda pokazali su da mogu nadvladati ideološke razlike ako se bave temama o kojima imaju zajednički stav - no dakako, za eventualnu suradnju u budućnosti puno toga ovisi o vodstvima oporbenih stranaka', upozorava Picula.

'Oni naprosto moraju biti što konkretniji. Ako ideološka pitanja ipak dođu u prvi plan, HDZ i Plenković dobivaju veliku prednost', dodaje on.

Oporba napustila sabornicu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Štrajk sudskih službenika, koji je upravo ušao u svoj osmi tjedan, po Piculinu mišljenju, izrodio se u ozbiljan politički problem za Plenkovića, ali i realan problem za sve veći broj građana koji na sudovima ne uspijevaju ostvariti svoja elementarna prava. Sada je, kaže, zbilja nastupio trenutak da se to riješi po hitnom postupku.

'I ne bi me začudilo da se to zbilja dogodi - uostalom, velik broj korisnika državnog proračuna već je dobio povećanja svojih materijalnih prava. Nisam siguran je li u slučaju ovog štrajka Vlada propustila reagirati na vrijeme ili se problem naprosto prebrzo zakotrljao i eskalirao, no jasno je da će proizvoditi sve opipljiviju štetu - i za vlast i za građane - u danima i tjednima koji dolaze. Stoga je i jasno da se radi o prvorazrednom političkom pitanju', kaže Picula, zaključujući:

'Oporba ga je prošlog vikenda solidno artikulirala, što i jest njen posao. A posao vlasti jest da ga riješi.'