prijedlog milanovića

Zadnji dan izvanredne sjednice: Sabor glasa zaključcima o štrajku i HEP-u

23.07.2023 u 08:13

Bionic
Reading

Sabor će u nedjelju, zadnjeg dana izvanredne sjednice, glasati o zaključcima u vezi štrajka u pravosuđu i plinske afere, pri čemu će se izjašnjavati o zaključcima koje je predložio predsjednik Republike koji je sjednicu i sazvao, o zaključcima oporbe, ali i onima koje će predložiti vladajuća većina.

Nakon dva dana žustrih, nerijetko i incidentnih rasprava, saborski zastupnici u nedjelju će glasati o zaključcima u vezi štrajka pravosudnih djelatnica koji traje već više od sedam tjedana.

Predlagatelj izvanredne sjednice Sabora predsjednik Zoran Milanović predložio je zaključak kojim se Vlada RH obvezuje da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti u Hrvatskoj.

Uz njegov, cjelokupna oporba predložila je još i zaključak kojim se zadužuje Vladu da donese odluku kojom će državnim službenicima i namještenicama svi dani provedeni u štrajku biti plaćeni te traži da se ukine Odluka o umanjenju plaće i dodataka na plaću štrajkašima.

Kada je riječ o plinskoj aferi, predsjednik je predložio zaključak kojim bi Sabor obvezao Vladu da u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

  • +27
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Oporba svojim prijedlogom zaključka traži da se zaduži Vlada da u roku od tri radna dana od njegova donošenja razriješi članove uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP), članove upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), upravu Hrvatskog operatera tržišta energije (HROTE) i državnog tajnika za energetiku u Ministarstvu gospodarstva Ivu Milatića.

HDZ je najavio da će vladajuća većina odbiti i predsjednikove i oporbene prijedloge zaključaka i da će i oni imati svoje prijedloge zaključaka o kojima će se također glasati u nedjelju.

Vezano za štrajk u pravosuđu vladajuća koalicija predlaže zaključak da je s obzirom na to da Vlada poduzima sve potrebne mjere za osiguranje urednog funkcioniranja sudbene vlasti i daljnjeg poboljšanja materijalnog statusa službenika i namještenika sazivanje izvanrednog zasjedanja Sabora od strane predsjednika RH bilo nepotrebno.

Predsjednik Republike se tim u potpunosti svrstao na stranu parlamentarne manjine, a svojim izjavama u javnosti obezvrijedio rad zastupnika u Hrvatskom saboru, instituciju parlamenta i odredbe Ustava, navodi se u prijedlogu zaključka. 

Zaključak koji se tiče plina sličan je prethodnom i navodi da Vlada poduzima sve potrebne mjere za utvrđivanje okolnosti i činjenica u provedbi Uredbe pa je stoga predsjednikovo sazivanje izvanrednog zasjedanja bilo nepotrebno. Još se dodaje da Sabor prima na znanje zaključke tematske sjednice Odbora za gospodarstvo o temi plina i HEP-a.