BOGATAŠ TOMAŽ LOVŠE

Vlasnik slovenskog Dinersa završio iza rešetaka

08.08.2013 u 15:39

Bionic
Reading

Slovenska policija potvrdila je u četvrtak da vodi istragu protiv dviju osoba zbog sumnje da su kaznenim djelom stekle protupravnu imovinsku korist od najmanje devet milijuna eura

Slovenski mediji neslužbeno navode da se istraga odnosi na Diners Club Slovenija (DCS) i njegova vlasnika za Sloveniju Tomaža Lovšea koji se nalazi u pritvoru.

Lovšea se smatra jednim od najbogatijih Slovenaca, no njegovoj firmi središnja je banka sredinom svibnja oduzela licencu jer nije, prema ugovoru, podmirivala potraživanja prema trgovcima, nakon čega je privremeno bez mogućnosti upotrebe Diners kartice tada ostalo više desetaka tisuća njenih korisnika u Sloveniji.

Policija je u četvrtak potvrdila da je istraga započeta još u srijedu, izvođenjem više kućnih pretresa na području Ljubljane i Kopra, te da su pritvorene dvije osobe, pri čemu se ne navode imena.

Po neslužbenim izvorima, radi se Lovšeu i njegovu bliskom suradniku Saši Pušniku.

Mediji navode da se opsežna istraga odnosi na sredstva koja je Lovše iz Diners Cluba Slovenija prebacivao na svoje druge tvrtke u inozemstvu, i to u vrijeme kad nije podmirivao dugove prema trgovcima koji su prihvaćali Diners karticu kao sredstvo plaćanja.

Mediji koji se pozivaju na policijske izvore navode da se Lovšea sumnjiči za zloporabu položaja i povjerenja pri obavljanju gospodarske aktivnosti, za što je kaznenim zakonom predviđena kazna od 8 godina zatvora.