na udaru mjera

Vlasnici splitskih teretana kipte od bijesa: Na nama treniraju strogoću, teza o žarištima je glupost, pa ni muha ne može kod nas bez mjerenja temperature!

27.08.2020 u 14:39

Bionic
Reading

'Obustavlja se rad teretana, fitness centara i drugih oblika organiziranje rekreacije', glasi epidemiološka mjera uvedena od danas za područje Splitsko-dalmatinske županije kako bi se po pojašnjenju lokalnog i nacionalnog kriznog stožera na vrijeme suzbilo nova žarišta koronavirusa. Potez je izazvao salve negodovanja među vlasnicima i korisnicima ovih objekata te tvrde da se radi o kontradiktornoj i proizvoljnoj odluci bez jasnog utemeljenja - dok s druge strane u Civilnom stožeru tvrde da postupaju po prijedlogu stručnjaka, odnosno epidemiologa

'U nekoliko teretana Splitsko-dalmatinske županije locirana su potencijalna žarišta, a išli smo na zatvaranje svih kako se ne bi pojavila nova. Nažalost, ova grana će trpjeti materijalne štete, ali morali smo tako postupiti, morat ćemo parcijalno zatvarati žarišta. Nikome nije u interesu da pati gospodarstvo, ali ni da se bolest širi, pa ne vidim razloga za hajku. Mogu se vlasnici i djelatnici teretana držati mjera, ali imate različite mlade ljude koji onamo dolaze s raznih strana i svi govorimo da se držimo mjera, ali očito su se događali i propusti. Epidemiolozi su uočili grupiranje i predložili ovu mjeru', pojasnila je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

Mjera zatvaranja fitness centara i zabrane 'organizirane rekreacije' trajat će 14 dana, mada je objavljeno da to može biti 'i kraće i dulje'.

'Ovdje dvostruki standardi vrište do neba'

Tina Erceg, prva hrvatska gimnastičarka koja je samostalno nastupila na Olimpijskim igrama, inače i dizačica utega koja sa suprugom Mirkom Pejkovićem odnedavno drži crossfit treninge u svojoj dvorani na splitskim Stinicama, mjerama je, jasno, šokirana.

'Drugi put u nekoliko mjeseci zatvaraju nas, a ovaj put neki od nas zbilja će otići na prosjački štap. Najprije nismo radili u ona dva udarna mjeseca prije ljeta i turističke sezone, a sada opet, taman kad smo trebali stati na noge. I baš ništa nije zabranjeno - ni vjenčanja, ni mise, ni krštenja, ni utakmice, ni noćni klubovi, ni kafići, ni turizam - nego samo teretane, i to sve redom? Ovdje dvostruki standardi vrište do neba', naljutila se Tina.

'Kao vlasnici ovakvih objekata međusobno se dobro poznajemo i znali bismo da je negdje zaista izbilo žarište korone. Jasno da se tu i tamo može pojaviti kakav pojedinačni slučaj, kao i svugdje, ali zbilja nam nije jasno kako se došlo do zaključka da se radi o žarištima. I zašto se u ovom slučaju postupa neselektivno, umjesto da se zatvore mjesta na kojima se zbilja pojavila zaraza i umjesto da se ostalima propišu mjere koje moraju poštovati', dodaje Erceg.

U njenom slučaju postoje čak i specifičnosti u odnosu na 'klasične' teretane: ondje se održavaju funkcionalni treninzi u definiranim grupama i strogo kontroliranim uvjetima, nema kretanja po dvorani, svaki polaznik ima na raspolaganju preko deset kvadrata vlastitog prostora, nitko ne dijeli sprave i pomagala, a između svake grupe ostavljen je period za temeljitu dezinfekciju.

'Sigurno ćemo se organizirati i preko odvjetnika provjeriti postoji li mogućnost osporavanja ove odluke', najavljuje ova bivša olimpijka.

'Ni muha ne može ući bez mjerenja temperature'

'Ključna riječ ovdje jest - neutemeljeno, a ključan pojam - treniranje strogoće', kaže za tportal voditelj teretane u splitskom Jokeru Joško Bašić. S dvije tisuće kvadrata i otprilike tisuću i pol članova radi se po svemu sudeći o najvećoj komercijalnoj teretani u Hrvatskoj. U njoj je zaposleno dvadeset ljudi, a najmanje još toliko privatnih trenera drži svoje treninge.

'Radi se o notornoj gluposti bez ijednog konkretnog dokaza da su baš teretane žarišta korone, dapače: pa i sam ministar Beroš valjda stotinu puta pozvao je građane da vježbaju i naglašavao stav stručnjaka da ljudi koji se time bave imaju jači imunitet i u pravilu slabije ili nikakve simptome bolesti', kaže Bašić. U njegovoj teretani već mjesecima na snazi je vrlo strog režim, pa ga osoblje čak zeza da ne dozvoljava ni muhi da uđe prije nego što joj je izmjerio temperaturu.

'Dakle sve što se dosad proglašavalo kao 'preporuke' kod nas je imalo status 'mjera' - od provjere temperature svih koji ulaze, preko dezinficijensa za ruke i sprave postavljenih na svakih dvadeset metara, do jednokratnih ručnika koje smo osigurali. Garantiram da je teretana koju vodim bila apsolutno čišća, sigurnija i bolja od bilo kojeg restorana ili sale za vjenčanja, a sada se na ovaj način ugrožava egzistencija desetaka obitelji', ljuti se i Bašić.

'Naprosto ne postoji nijedan konkretan dokaz da se netko zarazio u nekoj teretani, niti konkretan povod da se sve one zatvore, a pogotovo da nas se stavi na stup srama', kaže ovaj sugovornik tportala.

'Crkve se neće zatvoriti, adio pameti'

Kontaktirali smo i sa Splićaninom koji je taman priveo kraju uređenje teretane i uskoro je trebao početi s radom, no ispriječila se odluka Stožera. Nije bio previše raspoložen za razgovor.

'Zatvaraju se sportske dvorane zbog opasnosti od širenja virusa, a istovremeno se crkve neće zatvoriti, u njima se virus ne može prenositi. Adio pameti. Pozdrav svim licemjerima - onima koji donose nakaradne odredbe i onima koji iste opravdavaju', napisao je na Facebooku.

Za utjehu, ako je može biti, služi podatak da su neki vlasnici teretana već dobili neslužbeni mig iz Zagreba da nekako izdrže ova dva tjedna, pa će im nakon toga biti ponovno dopušten rad, najvjerojatnije uz korištenje maski za sve posjetitelje.