'NE DAMO NI DUŠU NI TIJELO'

Vlahušić o nemoralnoj ponudi HDZ-a: Mogli smo dobiti sve što smo htjeli

Bionic
Reading

Andro Vlahušić, član predsjedništva HNS-a kazao je kako im je Andrej Plenković dao 'jako veliku ponudu' da uđu s njima u koaliciju. 'Mogli smo dobiti sve što smo htjeli. To je bila klasična politička trgovina', napomenuo je

Na pitanje zašto je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak podnio ostavku,  Vlahušić kaže: 'Zato što je HNS odlučio da bude politička stranka, sačuva svoj svjetonazor da budemo odgovorni prema građanima koji su nas birali. Da više od polovina zastupnika glasa protiv novih ministara i jer je većina u Predsjedništvu jučer odlučila da nam trgovina ne bude bitnija od obraza. Vrijednosti su ispred pozicija'.

Pritom su, kaže za N1 ključnu ulogu odigrali HNS-ovi saborski zastupnici jer nisu htjeli pristati na bilo kakvu odluku te da je Vrdoljak na kraju prihvatio mišljenje većine.

Na pitanje kakva je bila ponuda HDZ-a, odgovara: 'Jako velika. Da je Sabo ratni heroj grada Vukovara zbog navodno 30 tisuća kuna završio u zatvoru... Sinoć se to mjerilo ne u tisućama, nego tisućama puta više. Mogli smo dobiti sve što smo htjeli. To je bila klasična politička trgovina'.

Kaže čak da bi Plenković pristao i na novi tzv. lex Vlahušić , zakon koji je svojedobno Most progurao a koji onemugućava kandidiranje na lokalnim izborima osobama s pravomoćnim presudama za neka kaznena djela.

'Ovo vraća nadu nama u HNS-u, drugi ljudi već su mislili da smo se mi prodali. Vratili smo politiku svome izvoru. Ne morate biti na vlasti, politika mora biti časna. Bili smo protiv ulaska u Vladu unutra bez da znamo kako će se Hrvatska mijenjati, bez da znamo koja je platforma', napominje.

Zato su na sjednici Predsjedništva tražili garancije da će se HDZ mijenjati, da će maknuti ploču s napisom 'Za dom spremni' iz Jasenovca, da će maknuti ministra Pave Barišića.

  • +2
Sjednica Predsjedništva HNS-a Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kakve je garancije Vrdoljak dobio od Plenkovića ili HDZ-a? 'To je isto bila jedna od tema. Mi smo govorili o svojim stavovima, o svojim vrijednostima. Tražili smo pitanje što ćemo reći doma svojim obiteljima. Zašto sam digao ruku nakon što su mi onemogućili da se kandidiram? Ja to moram odgovoriti svojoj obitelji. Nisam našao odgovor na to. Ni bilo koji drugi razlog zašto bih digao ruku', kaže Vlahušić.

Vrdoljak im je tvrdio da želi ući u Vladu kako bi se Hrvatska promijenila, da društvo bude bolje. 'Mi u to nismo vjerovali, a to se i napravilo u krivo vrijeme. Tajming je u politici puno toga. Pregovori s HDZ-om su bili intenzivni prošli tjedan, a mi smo na Predsjedništvu prije toga rekli da nema nacionalnih tema za vrijeme lokalnih izbora. Anka Mrak Taritaš nije gradonačelnica Zagreba, Predrag Štromar nije varaždinski župan, izgubili smo Dubrovnik samo jer smo poslali poruku hrvatskoj javnosti, poruku koja je bila u svim medijima - da smo već u koaliciji s HDZ-om', kaže Vlahušić.

Moglo se pitanje suradnje s HDZ-om potegnuti nakon izbora,'mogao se oformiti pregovarački tim HDZ-a i HNS-a, da vidimo žele li HDZ i premijer pozvati sve političke stranke, ne samo nas, da vidimo možemo li prebroditi ideologije'

Tvrdi da HDZ-u nije stalo do promjene, već do većine, do HNS-ovih devet ruku. 'HDZ ne smatra da se on mora mijenjati, nego da njima treba pripadati. Oni kad ne mogu, onda idu kupovati. Vidjeli smo što su u Vukovaru napravili, u Dubrovniku donijeli zakon... Njima su trebale samo naše ruke i ništa drugo, a mi smo odlučili po onoj pjesmi 'Možeš imat moje tijelo, ali dušu ne'. Mi ne damo ni dušu, a ni tijelo', slikovit je nekadašnji dubrovački gradonačelnik.