IZBORI NA VIDIKU

I dalje ključa u HNS-u, što se to sprema Hrvatskoj? Donosimo prve reakcije

06.06.2017 u 23:25

Bionic
Reading

Tportal doznaje da će ostavku u HNS-u, nakon predsjednika Ivana Vrdoljaka, najvjerojatnije podnijeti i zamjenik predsjednika Predrag Štromar, čija je varaždinska organizacija dala podršku za koaliciju s HDZ-om. Dogodi li se to, moguće je da će stranku do novih unutarstranačkih izbora preuzeti Anka Mrak Taritaš, koja joj je potpredsjednica uz Srđana Gjurkovića. Podršku Mrak Taritaš na čelu HNS-a jutros je dao i Goran Beus Richembergh. U međuvremenu, nižu se reakcije na odluku Predsjedništva HNS-a da neće ući u vladu premijera Andreja Plenkovića, kao i na Vrdoljakovu ostavku na sve političke funkcije u stranci

Priličan broj HDZ-ovaca isključio je mobitele, no jedan od viđenijih članova stranke kazao je za tportal, pod uvjetom anonimnosti, da iskreno ne može prognozirati hoće li nakon odluke Predsjedništva HNS-a i Ivana Vrdoljaka premijer Andrej Plenković provesti 'plan A' ili će ipak inicirati prijevremene parlamentarne izbore već u srpnju.

'Nakon ovakvog raspleta događaja i Vrdoljakove ostavke stvarno ne mogu prognozirati što će Plenković odlučiti. Točnije, hoće li se držati 'plana A', znači potvrđivanja četiri nova ministra u Saboru, pa uz nekakvu sklepanu većinu izaći na parlamentarne izbore u rujnu, ili će promijeniti plan i ipak inicirati izbore u srpnju', kazao je HDZ-ovac.

A nakon burne noći saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh jutros je u objavi na svojoj stranici na Facebooku za novu predsjednicu HNS-a predložio Anku Mrak Taritaš. Između ostalog, javlja HRT, Beus Richembergh je napisao kako 'rasplet događaja u prvi plan sada stavlja Anku Mrak Taritaš kao osobu koja je pozvana da preuzme vođenje HNS-a u najosjetljivijem i najzahtjevnijem času za stranku, kao novu lidericu građanskog centra'.

U svojoj objavi napisao je kako 'nema nikakve sumnje da nas vrlo skoro očekuju još jedni izvanredni parlamentarni izbori'. 'HDZ će blitzkriegom nastojati osvojiti još veći utjecaj i apsolutnu političku dominaciju desnice. Na tim će izborima HNS opet i iznova braniti vrijednosti liberalne demokracije te prostor ljudskih i građanskih sloboda', navodi Beus Richembergh.

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je za tportal da se raduje budućoj suradnji s HNS-ovcima koji nisu pristali na Vrdoljakovu 'travestiju'. 

'Ponašanje Ivana Vrdoljaka u finišu kampanje drugog kruga izbora izuzetno je naštetilo zajedničkoj kandidatkinji Anki Mrak Taritaš, a vjerojatno i nizu drugih kandidata. Posebno je tragično to da je Vrdoljak nakon drugog kruga potvrdio da je čitavo vrijeme pregovarao s Plenkovićem, istovremeno izjavljujući da to nije točno, pa i oštro napadajući one koji su to tvrdili. Stoga mi je posebno drago da kolege iz HNS-a nisu pristale na takvu travestiju i radujem se budućoj suradnji s njima', rekao je za tportal Grbin.

  • +2
Sjednica Predsjedništva HNS-a Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kratko je za tportal poručio da i on misli kako u HNS-u ima puno kvalitetnih ljudi, njegovih kolega.

'Ne bih komentirao njihove unutarstranačke odnose, no očito je da su blizu novi izbori', rekao je Beljak.

Najbrži prst Facebooka, SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras, poručio je da je Plenković htio od Vrdoljaka kupiti svoju premijersku funkciju, ali da očito nije uspio. 'Vrdoljak odlazi, a treba otići i Andrej Plenković zbog pokušaja političke trgovine!', napisao je Maras. 

HNS-ov Andro Vlahušić sretan je međutim zato što je HNS postao 'prava politička stranka' koja je odbila ogromne ponude nuđene za podršku HDZ-u. 'Predsjednik Vrdoljak donio je odluku koju smo mi poštovali. Postali smo prava politička stranka i sretan sam zbog toga', rekao je Vlahušić.

Oglasila se i Aleksandra Kolarić, povratnica u SDP, prognozirajući neuspjeh preslagivanja saborske većine i izbore kao jedinu preostalu opciju. 

Hoće li izbori biti održani u srpnju ili u rujnu? Politički analitičar Žarko Puhovski kaže za tportal da se nada da je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković mislio ozbiljno kada je u nedjelju slabu izlaznost djelomično pripisao vrućini. 

'Nadam se da to znači da neće tražiti izbore u srpnju jer bi to bio politički idiotizam, sa izlaznošću između 25 i 30 posto. Treći izbori u mjesec i pol, to je zaista besmisleno. Vjerujem da će izbori biti u rujnu ili u listopadu, tim više što će on ipak pokušati nekakvo preživljavanje s većinom od 75, 76 ili 77 zastupnika, od jedne prilike do druge', tumači Puhovski.

Takva situacija, dakako, ne može dugo trajati, ali neko vrijeme ipak može, konstatira analitičar, dodajući da Plenković može dobiti većinu za imenovanje novih ministara. Pritom, veoma ružnom ocjenjuje premijerovu izjavu da potencijalnih ministara 'ima koliko hoćete'. 

'To je bila veoma ružna formulacija koja mu zaista nije trebala. Ali mislim da će te ministre, kojih 'ima koliko hoćeš', on uspjeti nekako progurati. Međutim za dugotrajno funkcioniranje naprosto nema mogućnosti, tako da je pitanje hoće li se odmah, za nekoliko dana ili za nekoliko tjedana, do kraja ljetnog saziva zasjedanja Sabora, shvatiti da ovo nema smisla i da treba ići na izbore', kaže Puhovski.     

Predsjednica je također najavila novi krug razgovora s političkim strankama, ovisno o razvoju događaja.

'Ona bi rado da je se pita, ali nju momentalno nitko ništa ne pita. Prethodno, rekla je da je protiv toga da se izbori održe ljeti', pamti Puhovski. On se nada da će se predsjednica toga i držati jer bi bila katastrofa da izbori budu u srpnju - iako su tada tehnički mogući - a to ne bi bila ni prva katastrofa u hrvatskoj političkoj povijesti.

Što će biti s HNS-om? Puhovski smatra da je Vrdoljak učinio sve što je mogao da upropasti tu stranku.

'Pitanje je može li se HNS izvući iz ove situacije. Stranka se formalno nije raspala, ali s obzirom na to da je sjednica Predsjedništva jako dugo trajala, očito je da postoji struja koja je htjela suradnju s HDZ-om. Prema tome, HNS je ozbiljno podijeljena stranka, a godinama je živjela od toga da je najveći protivnik HDZ-a u Hrvatskoj, veći i od SDP-a. Mislim da bi za njih tri posto na idućim izborima bio velik rezultat, a neće ga dobiti', prognozira Puhovski. 

Poljuljan HNS, ali i pozicija Plenkovića u HDZ-u

Bez obzira na to tko će biti novi predsjednik ili predsjednica HNS-a, ta stranka je poljuljana, kao što je poljuljana i pozicija Plenkovića u HDZ-u. 'On je pokazao dobru namjeru prodati zakletom neprijatelju stranke neke od svetih krava HDZ-a, kao što su to kurikularna reforma ili ljudska prava, koja bi uzeo od Stiera i dao ih Vrdoljaku', kaže Puhovski.

'Ako izbori budu u jesen, vrlo vjerojatno pojavit će se jaka radikalno desna stanka, koja je i bez organizacije dobila 10 posto u Zagrebu, a Zagreb nije bio poznat kao rezervoar desnice. Ta stranka, po mom sudu, imat će veoma ozbiljne šanse na parlamentarnim izborima i uzimat će glasove samo HDZ-u, nikom drugom', najavljuje Puhovski. 

Plenković i Vrdoljak, sumira Puhovski, utrkuju se u tome tko će više naštetiti svojoj stranci.

'S time da razumijem Vrdoljakove motive, bili oni visoki principijelni, bili niski pragmatični, a Plenkoviće motive naprosto ne razumijem, zato što on ima izbore koje ne može izgubiti, a na njih ne ide. Trebao je već prekjučer ići na izbore - sigurno bi dobio jer ne bi bilo nove desnice. Idući izbori veliko su pitanje: onoliko koliko on sada ima prednost pred SDP-om, toliko mu kasnije može oduzeti nova desnica', zaključuje Puhovski.