CROBAROMETAR

Vladini potezi vraćaju vjeru građanima

24.07.2013 u 19:15

Bionic
Reading

Crobarometar, mjesečno istraživanje koje za Novu TV provodi agencija Ipsos Puls na uzorku od 1.000 ispitanika, pokazalo je povratak optimizma kod građana

Optimistično razmišlja 33 posto građana koji misle da zemlja ide u dobrom smjeru, a njih 57 posto misli suprotno. U posljednjih 15 mjeseci najveći porast optimizma te najveći pad pesimizma, piše Dnevnik.hr

Usto, Vladini potezi prvi put bilježe značajan porast potpore i sada 38 posto građana podupire njene poteze ne podupire ih 54 posto, dok ne zna njih 8 posto. To je u zadnjih deset mjeseci najveći pad i najveći porast potpore Vladinim potezima.

Zanimljiv rast i potpora građana opstanku vladajuće koalicije. U nju sada vjeruje 79 posto građana, a da će se raspasti, misli 15 posto. 6 posto građana ne zna. Tako je to od travnja 2012. godine najveća potpora opstanku koalicije.

Tri su institucije školskim ocjenama također dobro završile mjesec. Predsjednik Josipović mjesec je završio s ocjenom 3,47, što mu je najbolja ocjena u zadnjih pet mjeseci.

Vlada je nakon 10 mjeseci od građana dobila 2,52. Sabor pak i nakon deset mjeseci ima najbolje ocjene, pa tako srpanj završava s ocjenom 2,18.

SDP mjesec srpanj završava s potporom od 30,4 posto građana. HDZ podupire 22,1 posto birača. Za SDP je to najbolji rezultat u zadnjih deset mjeseci te već treći mjesec stranci raste potpora. HDZ je pak 'zacementiran' na 22 posto.

Laburisti su mjesec završili s potporom od 7,6 posto te su i dalje treća stranka. No od svibnja su skoro prepolovili potporu, ali zato HNS ima razloga za zadovoljstvo. Mjesec završava sa 4,9 posto.

U sedmom mjesecu su profitirali Zoran Milanović (46 posto potpore birača) i Tomislav Karamarko (23 posto). Najbolji im je to osobni rejting među biračima u 2013. godini.

Predsjednik Ivo Josipović je i dalje najpopularniji političar sa 80 posto potpore, slijedi ga Josip Leko, šef Sabora, Dragutin Lesar je treći.