IZA ZATVORENIH VRATA

Vladina socijalna 'notica'

24.06.2010 u 17:03

Bionic
Reading

Prema priopćenju odaslanom iz Banskih dvora, Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice izmijenila Odluku o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena električne energije građanima i kućanstvima

Uslijed izmijenjenih makroekonomskih uvjeta te globalnih kretanja, koja imaju značajne posljedice i na hrvatsko gospodarstvo, ovom izmjenom produljuje se primjena predmetne Odluke, čime se želi ublažiti negativne učinke na životni standard hrvatskih građana. Tako će se Odluka primjenjivati za obračun potrošne električne energije do 31. ožujka 2011. godine.

Vlada je, navodi se u priopćenju, donijela i Revidirani akcijski plan za ubrzanu provedbu Programa stambenog zbrinjavanja na i izvan područja posebne državne skrbi za izbjeglice – bivše nositelje stanarskog prava koji se žele vratiti u Republiku Hrvatsku. Revidirani akcijski plan donosi se u sklopu pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji s ciljem ispunjavanja mjerila za zatvaranje pregovora u poglavlju pravne stečevine 23. – Pravosuđe i temeljna prava. Revidirani akcijski plan će se dostaviti na znanje Nacionalnom odboru Hrvatskog sabora te uputiti mjerodavnim tijelima Europske unije.

Prema priopćenju, Vlada je uputila prijedlog Skupštini Brijuni rivijera d.o.o. za opoziv dosadašnje članice Nadzornog odbora spomenutog Društva Biance Matković te se upućuje prijedlog za izbor novog člana Nadzornog odbora Branka Bačića. Ujedno se predlaže Nadzornom odboru Brijuni rivijera d.o.o. da izabere Branka Bačića na dužnost predsjednika Nadzornog odbora spomenutog Društva iz reda članova Nadzornog odbora Društva.

Također, Vlada je imenovala dr. sc. Dragana Kubelku na dužnost privremenog ravnatelja Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, koji je osnovan Zakonom o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti, a preuzet će poslove i nadležnost Državnog zavoda za zaštitu od zračenja i Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost.

Donesena je i Odluka o posebnim mjerama pomoći subjektima u ribarstvu u uvjetima financijske krize, koja ima za cilj pomoći sektoru ribarstva u uvjetima u kojima se cjelokupno gospodarstvo, pa tako i ova grana gospodarstva trenutno nalaze. Odlukom se utvrđuje isplata dodatnog poticaja subjektima u ribarstvu na način da će se izvršiti plaćanje razlike od 7,5 posto od punog nominalnog iznosa poticaja definiranog u sklopu modela poticanja proizvodnje u ribarstvu, a na temelju odredbi Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ribarstvu, koje se odnose na poticaje u ribarstvu, i to za provedena plaćanja u 2009. godini, a što obuhvaća zahtjeve za isplatu novčanih poticaja u ribarstvu za III. i IV. kvartal 2008. godine te prvi i drugi kvartal 2009. godine, piše u Vladinom priopćenju.

Također, Vlada je dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja za preuzimanje obveza na teret sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2011. godini u ukupnom iznosu od devet milijuna kuna za posebne mjere pomoći subjektima u ribarstvu u uvjetima financijske krize.

Prihvaćeno je Izvješće o provedbi Državnoga pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe, u razdoblju od 10. lipnja 2008. do 31. prosinca 2009. godine. Također je prihvaćeno Izvješće o provedbi Državnoga pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja, u razdoblju od 10. lipnja 2008. do 31. prosinca 2009. godine, kao i Izvješće o provedbi Državnoga pedagoškog standarda srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja, u istom razdoblju, stoji u Vladinom priopćenju.

Također, Vlada je dala suglasnost Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, za preuzimanje obveza na teret sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za razdoblje od 2011. do 2014. godine, za zakup poslovnog prostora za potrebe Obiteljskog centra Grada Zagreba.

Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Državnoj geodetskoj upravi, dana je suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2011. i 2012. godini, za obavljanje geodetsko-katastarskih usluga u svrhu izrade katastra nekretnina na području: Grada Sv. Ivana Zeline za dijelove k.o. Blažev Dol, Hrnjanec, Paukovec i Psarjevo – naselje Donja Zelina, Općine Novigrad za k.o. Pridraga, Općine Nova Kapela za k.o. Nova Kapela i Batrina, Općine Lekenik za k.o. Lekenik, Općine Donja Motičina za k.o. Donja Motičina, Općine Gorjani za dio k.o. Gorjani i Općine Posedarje za k.o. Posedarje.

Nadalje, osniva se Povjerenstvo za obilježavanje Europske godine volontiranja u 2011. godini. Povjerenstvo je međuresorno, stručno i koordinativno tijelo Vlade Republike Hrvatske sa zadaćom pripreme obilježavanja Europske godine volontiranja te s ciljem senzibiliziranja i osvješćivanja hrvatskih građana o vrijednostima volonterskog rada i aktivnog, demokratskog građanstva.

Ministarstvu unutarnjih poslova odobrava se, u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, nabava 10 osobnih automobila za nadzor brzine – presretača, 10 kombiniranih vozila za očevide i nadzor te 30 ophodnih motocikala za nadzor i upravljanje prometom na cestama, u ukupnoj vrijednosti od petnaest milijuna kuna s PDV-om. Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa financira se u cijelosti iz sredstava koja osiguravaju Centar za vozila Hrvatske, Hrvatski autoklub i osiguravajuća društva, a ne iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske, navodi se u Vladinom priopćenju.

Također, prihvaćeno je pokroviteljstvo nad IV. konferencijom hrvatskih menadžera sigurnosti Partnerstvo javne, privatne i korporativne sigurnosti i antikorupcijsko djelovanje, koja će se održati u Zagrebu od 25. do 26. studenoga 2010. godine.