quid pro quo

Vladimir Putin i Kim Jong-un nešto smjeraju: Što nude jedan drugome

18.06.2024 u 15:49

Bionic
Reading

Posjet ruskog predsjednika Pjongjangu signalizira produbljivanje odnosa između dvije izolirane zemlje

Kina čini više od 90 posto trgovine Sjeverne Koreje i bila je njen najpouzdaniji donator i diplomatski saveznik. A kao što dokazuje skorašnji posjet Vladimira Putina Pjongjangu, na ponašanje te države sve više utječu njezine sigurnosne i gospodarske veze s Rusijom, analizira Guardian.

Kako Rusija pomaže Sjevernoj Koreji?

No Kina nije jedina regionalna sila koja je navodno pomogla Sjevernoj Koreji da zaobiđe sankcije UN-a i spriječi kolaps svoje ekonomije. Prošlog mjeseca SAD je tvrdio da je Rusija isporučivala rafiniranu naftu Sjevernoj Koreji u količinama koje navodno premašuju ograničenje što ga je nametnulo Vijeće sigurnosti UN-a.

John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, rekao je da blizina trgovačkih luka dviju zemalja znači da se opskrba naftom može nastaviti neograničeno dugo. Zatvaranje granica uvedeno tijekom pandemije covida dramatično je smanjilo trgovinsku sposobnost Sjeverne Koreje i nanijelo dodatnu štetu njezinom krhkom gospodarstvu.

Vjeruje se da je Kim osigurao opskrbu hranom i energijom iz Rusije kako bi riješio problem nestašica, a očekuje se da će učiniti isto kada se ovaj tjedan sastane s Putinom. Godine 2022. Rusija i Sjeverna Koreja obnovile su povezanost željeznicom prvi put otkako su putovanja vlakom prekinuta pojavom covida. Među teretom je na prvom putovanju bilo i 30 rasnih konja.

Što Sjeverna Koreja može ponuditi Rusiji?

Sjeverna Koreja jedno je od najsiromašnijih društava na svijetu, ali ima robu koja je omogućila rastuće prijateljstvo između Putina i Kim Jong-una: vojnu opremu. Kada su se sastali u Vladivostoku prije devet mjeseci, čelnici su navodno pristali na dogovor prema kojem bi Rusija dijelila tehnološko znanje kako bi pomogla sjevernokorejskom svemirskom programu u zamjenu za streljivo i oružje za upotrebu u Ukrajini.

Iako je Kremlj opisao izvješća o poslu s oružjem kao 'apsurdna', postoje dokazi da su sjevernokorejske balističke rakete korištene u Ukrajini. Južnokorejski ministar obrane Shin Won-sik rekao je u intervjuu za Bloomberg News da je Seul identificirao najmanje 10.000 brodskih kontejnera poslanih sa Sjevera u Rusiju, a za koje se vjeruje da sadrže topničko streljivo i drugo oružje.

Na stranu oružje, Sjeverna Koreja ima i unosnu izvoznu industriju ljudskih resursa: radnici se šalju u inozemstvo da bi zaradili prijeko potrebnu stranu valutu za režim. Ruski dužnosnici razgovarali su tako o 'radu na političkim aranžmanima' za zapošljavanje 20.000 do 50.000 sjevernokorejskih radnika, prkoseći mandatu UN-a koji zahtijeva da svi budu vraćeni u domovinu do kraja 2019. Godine 2022. ruski veleposlanik u Pjongjangu, Alexander Matsegora, rekao je da bi Sjevernokorejci također mogli raditi na obnovi infrastrukture u okupiranim regijama Ukrajine.

Pokušava li Rusija spriječiti sankcije protiv Sjeverne Koreje?

U svojoj ulozi stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Rusija je znatno otežala pooštrenje sankcija protiv Sjevera, kao i provjeru onih koje su već na snazi. S Kinom je glasala protiv dodatnih mjera kao odgovor na lansiranje balističkih projektila 2022., a u ožujku je stavila veto na obnavljanje panela stručnjaka UN-a zaduženih za praćenje provedbe sankcija Vijeća sigurnosti.

Unatoč političkim napetostima među svojih pet stalnih država članica, Vijeće sigurnosti jednom je uspjelo održati jednoglasnost u osujećivanju Pjongjangovih balističkih projektila i nuklearnih ambicija. Taj konsenzus sada je razoren.

Što se promijenilo od Putinova posljednjeg posjeta?

Kada je Putin posljednji put posjetio Pjongjang 2000. godine, Rusija je bila članica skupine G8. Sjeverna Koreja, kojom je tada vladao Kimov otac Kim Jong-il, bila je još šest godina udaljena od izvođenja svog prvog nuklearnog testa. Geopolitička klima promijenila se do neprepoznatljivosti, potaknuta tvrđim Putinom i mlađim Kimom koji je odlučio pretvoriti svoju zemlju u pravu nuklearnu silu.

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. i rekordan broj sjevernokorejskih raketnih testiranja iste godine produbili su međunarodnu izolaciju obiju zemalja. To je zauzvrat okupilo Putina i Kima u obostrano korisnom izazovu 'neprijateljskom' SAD-u te njegovim saveznicima u Europi i sjeveroistočnoj Aziji.

Kulminirat će to ovaj tjedan gospodarskim i sigurnosnim sporazumima koji, prema Putinovim riječima, pokazuju da su 'suborci spremni suočiti se s ambicijama kolektivnog Zapada'.