SAMO NOVAKOVIĆ U IGRI

Vladajući nadglasali oporbu: Ponavlja se glasanje o nasljednici Dalije Orešković

27.02.2018 u 14:22

Bionic
Reading

Nakon što saborski zastupnici nisu uspjeli izabrati novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer ni Dalija Orešković ni Nataša Novaković nisu dobile potreban broj glasova (76 zastupnika, apsolutna većina), članovi saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas su odlučili hoće li zastupnici dobiti priliku da još jednom pokušaju izabrati Novaković za šeficu povjerenstva (Orešković je u međuvremenu odustala od kandidature) ili će se natječaj za izbor nove predsjednice povjerenstva ponoviti

Prema prvim informacijama vladajući su nadglasali oporbu sa sedam glasova 'za' naspram pet 'protiv'. Time je usvojen zaključak da se ponavlja glasanje o predsjednici Povjerenstva, a ne da se ide na novi izbor. Oporba najavljuje bojkot, a SDP prijeti i Ustavnim sudom', javlja reporterka N1.

Članovi saborskog Odbora za Ustav i poslovnik danas će dati mišljenje može li se odredba o ponavljanju glasovanja iz saborskog Poslovnika primijeniti na izbor predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

S takvim zahtjevom Odboru se obratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Naime, Zakon o sprečavanju sukoba interesa ne propisuje daljnju proceduru u slučaju ako propadne (prvo) glasanje u Saboru.

  • +26
Nataša Novaković Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je rekao kako misli da će se provesti još jedan krug glasanja, a ako se ni tada ne izabere predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, onda bi se, kaže, trebao ponoviti natječaj za čelnika Povjerenstva.

Konačnu odluku o daljnjim koracima donijet će saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

  • +5
Dalija Orešković Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL