šeik hasina na vlasti

Vladajuća stranka u Bangladešu dobila izbore, oporba prosvjeduje

30.12.2018 u 20:59

Bionic
Reading

Savez premijerke Šeik Hasine pobjednik je parlamentarnih izbora u nedjelju u Bangladešu obilježenih nasiljem sa 17 mrtvih, no oporba odbacuje lažirane rezultate i traži raspisivanje novih izbora, prenose agencije. Koalicija koju vodi premijerka Šeik Hasina dobila je 191 od 300 mjesta u jednodomnom parlamentu, više od 151 potrebnog za apsolutnu većinu.

Oporba je za sad dobila samo pet mjesta, izvijestila je krajem večeri u nedjelju po mjesnom vremenu televizija Channel 24. Službeni izborni rezultati trebaju biti objavljeni u ponedjeljak, piše agencija AFP i dpa.

"Pozivamo izborno povjerenstvo da odmah poništi ove rezultate", objavio je na konferenciji za novinare 82-godišnji Kamal Hosain, vodeći oporbeni političar i poručio "Zahtijevamo da neutralna vlada čim prije moguće organizira nove izbore".

Šeik Hasina (71), kći Šeika Mujibura Rahmana, prvog predsjednika Bangladeša, izborila je u nedjelju svoj treći petogodišnji mandat od 2008., odnosno u karijeri četvrti mandat jer je prvi odradila od 1996. do 2001.

Kao i izborna kampanja, tako je i samo glasanje u nedjelju bilo obilježeno sukobima između pristaša Lige Avami i onih iz vodeće oporbene Nacionalističke stranke Bangladeša (BNP), s 13  mrtvih. Četiri osobe ubijene su metcima u odvojenim napadima. 

Njezina dugogodišnja suparnica, čelnica oporbe Haleda Zia, služi kaznu od 17 godina zatvora zbog optužbi za korupciju i nije mogla sudjelovati na izborima, a suđenje je nazvala politički motiviranim. 

Oko 600 tisuća pripadnika snaga sigurnosti osiguravalo je izbore, 11. po redu otkako je 1971. Bangladeš stekao neovisnost.

Šeik Hasina i dalje je vrlo popularna zbog snažnoga gospodarskog rasta većeg od 6 posto na godinu i jer se tijekom njezine vladavine zemlja otarasila imidža bijedne i problematične države. Bangladeš je k tomu primio stotine tisuća pripadnika Rohingyas, muslimana izbjeglih iz budističkog Mijanmara.

Međutim, njezini protivnici opisuju je kao autokratsku političarku koja je Haledu Ziu strpala u zatvor. Hasinu optužuju da guši svaki disonantni glas zatvarajući oporbene vođe i gušeći medijske slobode, a pripisuju joj i odgovornost za nestanke nepodobnih. 

Međunarodne organizacije za ljudska prava u subotu su priopćenjem izrazile žaljenje zbog represivnih mjera koje su stvorile ozračje straha zbog čega se pristaše oporbe nisu odazvale na izbore.