CROBAROMETAR

Vlada zaustavila pad popularnosti prvi put od formiranja

25.08.2012 u 19:30

Bionic
Reading

Kolovoz je prvi mjesec od siječnja u kojem vladina politika doživljava blagi oporavak, pokazalo je posljednje istraživanje Crobarometra koje provodi agencija Ipsos puls, a objavljuje Dnevnik Nove TV

Vladine politike od siječnja doživljavale su pad. Kada je preuzela vlast, Vlada Zorana Milanovića imala je potporu od 62 posto građana i ti rezultati teško će se ponoviti. Ipak, u kolovozu je zaustavljen strmoglavi pad te potpore te je blago porasla. U Vladinu politiku sada vjeruje 36 posto građana, a protiv je u ovom trenutku 54 posto. Potpora ekipi iz Banskih dvora u prvom redu je došla u iz reda do sada neodlučnih birača ili apstinenata. Tako 38 posto neodlučnih podupire rad Vlade, a 23 posto je apstinenata. Rad Vlade podupire 76 posto SDP-ovih birača, a samo 14 posto HDZ-ovaca.

POLITIČKI DOTAKNUTO DNO PESIMIZMA

Zemlja je, sudeći po raspoloženju građana, dotakla političko dno pesimizma. Već treći mjesec je pesimizam kojim ide zemlja 'zacementiran' na 63,5 posto a optimista je 24,1 posto: ne zna njih 12,4 posto.

LABURISTI SVE VEĆI OPTIMISTI

Zanimljivo da je kod laburista zamijećen veći broj onih koji misle da zemlja ide u dobrom smjeru; njih je danas 24 posto, a prije mjesec dana bilo ih je samo 14 posto. Kod ostalih opcija SDP-a i HDZ-ovih birača nema pomaka: birači vladajućih su veliki optimisti, a oporbeni birači veliki pesimisti.

ZATO SDP TOPI POTPORU

SDP zato nastavlja kliziti prema dolje već četvrti mjesec za redom, a kolovoz završava sa 25,8 potpore birača. Još u svibnju SDP je imao 33 posto No klizi i HDZ i sada je na 20,2 posto. Za SDP očekivano je da topi potporu, a dugoročno, ako se to ne zaustavi, mogao bi biti problem. A HDZ očito svojim politikama nije 'pogodio' birače jer Karamarko homogenizaciju svog biračkog tijela s komunizmom i ideološkim temama mora hitno mijenjati. HNS ima 2,4 posto, a HSU 2,3 posto i bilježe povijesno loš rejting. Laburisti su treća politička opcija u zemlji sa 8 posto. Iako možda većina ne zna što konkretno zastupa Lista Ivana Grubišića, ona ipak ima 4,2 posto potpore. HDSSB je, čini se, postao nacionalna stranka, a ne regionalna, jer uživa potporu od 3,3, posto. Potom slijedi HSP Ruže Tomašić sa 3,2 posto, pa Blok umirovljenika Zajedno sa 3,1 posto. Potom HSS sa 3 posto, HSP ima 2,8 posto. Ostale stranke imaju 8,6 posto.

Dobitnici su i ovoga mjeseca neodlučni birači kojih je već 15 posto i treći mjesec rastu. Čini se da je među njima rezervoar SDP-ovih birača koji su sad neodlučni.


MILANOVIĆU RASTE POPULARNOST, KARAMARKO 'ZACEMENTIRAN'

Zoran Milanović je, dok mu stranka topi potporu, popravio osobni rejting i sad je opet na preko 50 posto, točnije 51 posto pozitivnog imidža. Njegov konkurent Tomislav Karamarko nije iskoristio lošu ekonomsku situacija, kadrovske i verbalne gafove te uživa potporu 28 posto birača i na dnu je liste popularnosti. Predsjednik Josipović popravio je osobni rejting - i dalje je najpopularniji sa 79 posto potpore. Nema promjene i kod ostalih na listi popularnih. Nakon predsjednika slijede Dragutin Lesar, Ivan Grubinić, Zoran Milanović i Boris Šprem na 50 posto. Svi oni bilježe rast popularnosti u prošlom mjesecu.