MESIĆ NEZADOVOLJAN:

Vlada treba brže i odlučnije početi borbu s krizom

14.02.2009 u 16:22

Bionic
Reading

Predsjednik Stjepan Mesić danas je iz Požege poručio Vladi Republike Hrvatske da treba brže i odlučnije početi borbu sa sve većom krizom i recesijom

To je predsjednik izjavio nakon što je razgledao pogone požeške drvoprerađivačke tvrtke Spin Vallis, koja je zbog krize u protekla tri mjeseca otkazala 40-ak ugovora na određeno vrijeme.

'Država mora dati okvire i monetarnom i fiskalnom politikom pomoći da se takve tvrtke što prije oporave i počnu otvarati nova radna mjesta i ulagati', kazao je predsjednik Mesić. U krizu i recesiju lako je zapasti, ali se teško izvući i zato je važno da vlada uvede prave mjere jer smo prezaduženi, a broj nezaposlenih je prevelik, dodao je Mesić.

Istaknuo je kako sada treba što je moguće više primijeniti tuđa iskustva i vlastito znanje te donositi prave odluke. Iznenadilo ga je, kazao je, što je 'tako lagano odbijen prijedlog antirecesijskih mjera Ekonomskog instituta jer su ih ipak predložili stručnjaci'. Zato se nada kako taj prijedlog nije u potpunosti odbačen, već da će se o njemu još raspravljati i primijeniti ono što može pomoći hrvatskom gospodarstvu.

Treba uvesti najdjelotvornije mjere bez obzira na to s koje strane dolazile - iz stručnih krugova, s fakulteta ili oporbe, drži predsjednik Mesić.

U razgovoru s novinarima komentirao je i druge teme. Smatra kako istraga o tzv. tajnim računima traje predugo. Iako, kaže, ne komentira prvostupanjske presude, osvrnuo se na nedavno izrečene oslobađajuće presude u slučaju generala Ljube Ćesića Rojsa i 'malog maestra'.

'Nije dobro za one koji sudjeluju u pripremi optužnog materijala da im akcije propadnu, ali ja nikad ne komentiram prvostupanjske presude pa neću ni sada. U svakom slučaju za mene je neozbiljno da netko bude u pritvoru tako dugo, a na kraju odgovara za jednu peku, a oni koji su uzeli čitave tvornice, nikad nisu vidjeli ni kako izgleda pritvor', kazao je predsjednik Mesić.

Na upit očekuje li reakciju premijera Ive Sanadera na njegovu izjavu o drugom mirovinskom stupu, Mesić je odgovorio kako nitko nema razloga za ljutnju. 'Ako bi sada trebalo ukinuti drugi stup, ljudima treba objasniti zašto i kako to izvesti. Premijer nije naveo konkretan prijedlog. On i sada tvrdi da je to jedno od rješenja koje je ponuđeno, ali o tome treba provesti raspravu', dodao je Mesić.

Tijekom boravka u Požegi, Mesić se susreo i s najmlađim Požežanima i njihovim roditeljima, dajući tako potporu pronatalitetnoj politici grada koji već sedam godina sa po tisuću kuna daruje roditelje novorođenčadi. Posjetio je i Dom za starije i nemoćne, a Valentinovo je sedmu godinu zaredom proslavio u društvu dvjestotinjak požeških parova koji su već proslavili zlatni pir.