NAKON PISANJA TPORTALA

Vlada smjenjuje dužnosnika koji je veličao NDH i Pavelića

09.01.2018 u 14:45

Bionic
Reading

Član Vladina savjeta za Hrvate izvan RH Ante Jurić, za kojeg je javnost nedavno čula zbog veličanja fašističke NDH i Ante Pavelića, bit će razriješen s te dužnosti, potvrdili su za tportal iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

Jurić je krajem prošle godine, nekoliko mjeseci nakon što je imenovan u Vladin savjet, u emisiji australskog radija SBS izjavio kako je 'NDH bila hrvatska država i drago mi je da je bila, i on (Pavelić, op.a.) je meni bio jedan od najvećih Hrvata u povijesti i danas ja ne bih bio Hrvat da nije bilo njega', o čemu je tportal ekskluzivno izvijestio

Taj australski Hrvat je i inače poznat po veličanju Nezavisne države Hrvatske i njenog poglavnika, a u spomenutoj emisiji također je rekao da se Pavelićeva bista neće micati iz zgrade u kojoj je sjedište Australsko-hrvatskog društva Melbourne (AHDM), kojem je on na čelu, te da će nastaviti obilježavati 10. travnja, odnosno godišnjicu osnivanja NDH.

Tragom tog ispada tportal je poslao upit Vladi o tome hoće li takvo Jurićevo ponašanje imati utjecaja na njegovu dužnost, a iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, kojem je na čelu državni tajnik Zvonko Milas, odgovorili su nam da će Jurić biti razriješen dužnosti na vlastiti zahtjev.

>>> Član Vladina savjeta veliča NDH: 'Dok sam ja predsjednik društva, Pavelićeva bista ostaje'

'Gospodin Ante Jurić nije nazočio konstituirajućoj sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske te je Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenjem dužnosti članstva u Savjetu Vlade', piše, među ostalim, u odgovoru Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Cijeli intervju Ante Jurića australskom radiju SBS možete poslušati ovdje:

Intervju Ante Jurića Autor: SBS

Dalje objašnjavaju kako će, sukladno zakonu i Poslovniku o radu Savjeta, zahtjev za razrješenjem Ante Jurića biti upućen Vladi RH, a da će Ured započeti proceduru imenovanja novog člana Savjeta Vlade koji će predstavljati Hrvate iz Australije. 

'Želimo istaknuti kako rad drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske teče nesmetano te isti nastavlja s aktivnostima unaprjeđivanja odnosa Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njenih granica', zaključuje se u odgovoru Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Članove Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH 18. prosinca primila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Ured predsjednice / Autor: Vinko Jovanovac

Jurić je, inače, predsjednik AHDM-a više od 20 godina, a u Savjet Vlade imenovan je u rujnu na mandat od četiri godine. Riječ je o savjetodavnom tijelu koje pomaže Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa koji se tiču Hrvata izvan naših granica. Jurić je imenovan u Savjet kao predstavnik Australije, u kojoj i živi.