PUT NA DRUGI KRAJ SVIJETA

Državni tajnik Milas i gradonačelnik Penava na turneji po Australiji

03.10.2017 u 09:59

Bionic
Reading

Izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonkom Milasom i vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom do 9. listopada boravi u službenom posjetu Hrvatima u Australiji

Za višednevnog posjeta, hrvatsko je izaslanstvo održalo brojne sastanke u Perthu, Canberri, Sydneyu i drugim gradovima, priopćeno je iz Središnjeg ureda. 

 U Perthu su Milas i Penava razgovarali sa Ljiljanom Ravlic, bivšom članicom parlamenta Zapadne Australije o mogućnostima gospodarske suradnje Zapadne Australije i Hrvatske.

U parlamentu Zapadne Australije hrvatsko je izaslanstvo na radnom ručku s paralamentarcem hrvatskih korijena, Tonyjem Krsticevicem razgovaralo o stanju u hrvatskoj zajednici, mjerama potrebnim za osnaživanje povezanosti mladih generacija u iseljeništvu s Hrvatskom, kao i o utjecaju hrvatske iseljeničke zajednice na politiku Australije prema Hrvatskoj.

U Hrvatskom domu u Gwelupu, održan je sastanak sa predstavnicima hrvatskih zajednica. Državni tajnik Milas predstavio je rad svog Ureda, a u predstavljanju novih projekata posebno je naglasio važnost smanjivanja administrativnih zapreka u rješavanju statusnih pitanja hrvatskih iseljenika, ali i važnost očuvanja hrvatskog jezika u Australiji.

Državni tajnik Milas i gradonačelnik Penava sastali su se i sa Logan Howlettom, gradonačelnikom Cocburna, grada u kojem živi brojna hrvatska zajednica, posjetili su Hrvatski katolički centar sv. Ane te sudjelovali na Vukovarskoj večeri.

Hrvatsko izaslanstvo posjetilo je Veleposlanstvo RH u Canberri te sudjelovalo na Gala večeri 43. nogometnog turnira klubova cijele Australije i Novog Zelanda koju organizira Hrvatski nogometni savez Australije i Novog Zelanda. 

Posjetilo je i Hrvatski katolički centar i crkvu Gospe Velikog hrvatskog zavjeta, Blacktown, Sydney i  Hrvatski katolički centar Marije Kraljice Hrvata, Wollongong. 

Sastalo se i sa hrvatskim gospodarstvenicima, članovima  Australsko Hrvatske Gospodarske komore.