OD LIPNJA BEZ POVLASTICA

Vlada reže Josipoviću mirovinu žešće od HDZ-a i Laburista

Josipović Milanović šaputanje u uho Mrsić

Josipović Milanović šaputanje u uho Mrsić

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Predsjednik će u mirovinu po pravilima po kojima idu i ostali građani, jedina razlika će biti u tome što će u mirovinu moći i prije 65 godine, no u tom slučaju mirovina će mu biti manja', otkrio je za Novi list sugovornik iz Vlade

Jedna od prvih odluka aktualne vlasti bilo je ukidanje povlaštenih dužnosničkih mirovina koja je značila da će i zastupnici i ministri ubuduće u penziju odlaziti pod istim uvjetima kao i ostali građani, odnosno da će se njihova mirovina izračunavati prema općem mirovinskom zakonu. Tada je Vlada zaobišla predsjednika države, odnosno on je ostao jedini dužnosnik u Hrvatskoj koji i dalje ima pravo na povlaštenu mirovinu. Kad su joj mediji ukazali na 'propust', iz Vlade su počele stizati najave da će se naknadno urediti i mirovina predsjednika države, a predsjednik Ivo Josipović nije se nikada nije izjasnio protivi li se ili podržava namjeru vlade da mu ukine povlaštenu mirovinu ističući kako se on ionako nakon predsjedničke dužnosti namjerava vratiti svojoj profesionalnoj karijeri.

U Vladi tvrde, izvještava Novi list, da je izmjena zakona o pravima bivšeg predsjednika, u kojem je regulirano i pitanje mirovine, pripremljena i da se njome ukida povlaštena mirovina predsjedniku države.

'Predsjednik će u mirovinu po pravilima po kojima idu i ostali građani, jedina razlika će biti u tome što će u mirovinu moći i prije 65 godine, no u tom slučaju mirovina će mu biti manja, kazao je Novom listu sugovornik iz Vlade. HDZ i Laburisti predlagali su da predsjednička povlastica bude jedino to što se na njegovu mirovinu neće odnositi ograničenje o najvećoj mirovini za određene godine staža, ali izvori iz Vlade tvrde da će predložiti da i tu predsjednik dijeli sudbinu ostalih građana.

Zakon bi u saborsku proceduru mogao u lipnju, a za to vrijeme će, kako doznaje Novi list, biti izrađene i izmjene zakona o pravima saborskih zastupnika, koje su i razlog zašto se odmah nije išlo na ukidanje predsjedničke mirovine. Naime, Vlada planira saborskim zastupnicima nakon završetka mandata i gubitka mjesta u saboru olakšati povratak na posao, jer sada na mirovinu moraju čekati do 65. godine.

Izmjenama zakona zastupnicima će se jamčiti povratak na posao ako su radili u javnom sektoru, primjerice državnoj upravi ili obrazovanju, zdravstvu, socijali... U pripremi zakona važe se još uvijek oko toga hoće li ta sigurnost zastupnike čekati već nakon jednog mandata ili će ipak u saborskim klupama morati provesti dva mandata. Problem se javio i zato priprema zakona kasni, s onim zastupnicima koji dolaze iz privatnog sektora kojima nitko ne može osigurati radno mjesto u staroj tvrtki.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi