sjednica sabora

Vlada prihvatila nekoliko amandmana na Zakon o obnovi

16.02.2023 u 23:19

Bionic
Reading

Vladin predstavnik prihvatio je u četvrtak u Hrvatskom saboru HDZ-ov amandman te nekoliko oporbenih amandmana na konačni prijedlog Zakona o obnovi

Vlada je prihvatila HDZ-ov amandman kojim se pojednostavljuje postupak uklanjanja uništenih zgrada koje su izgubile svoju mehaničku otpornost i/ili stabilnost u mjeri da su urušene ili da njihova obnova nije moguća, te se smanjuje i broj sudionika u postupku uklanjanja uništenih zgrada.

Vlada je prihvatila i dva amandmana HDZ-ove zastupnice Magdalene Komes vezanih uz postupak nabave usluga i radova radi uspostave privremenog skladištenja, obrade i zbrinjavanja građevinskog materijala nastalog obnovom i uklanjanjem te uz gradnju zgrada za privremeno stambeno zbrinjavanje.

Vlada je također prihvatila amandman Kluba zeleno-lijevog bloka da se iz Zakona izbriše stavka po kojoj će Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba donijeti Program cjelovite obnove povijesne urbane cjeline Grada Zagreba u roku od 30 dana od dana od njegovog stupanja na snagu jer je Zavod taj program već donio.

  • +12
Tomašević i Bačić obišli objekte na Markuševcu oštećene u potresu Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Djelomično je prihvatila amandman Daria Zurovca (Fokus) po kojem ugovor za gradnju zamjenske obiteljske kuće od strane donatora obavezno sadrži izjavu vlasnika da je u cijelosti ostvario svoja prava i nema daljnjih potraživanja prema RH te prema jedinici lokalne i područne samouprave temeljem tog zakona. 

Djelomično je prihvatila i amandman SDP-a po kojem je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dužno donijeti rješenje u roku od 60 dana od dana utvrđenja da je zgrada privremeno neuporabljiva, neuporabljiva ili uništena.