HDZ ZNA

'Vlada preko studenata pokušava napuniti proračun'

23.08.2013 u 12:09

Bionic
Reading

Osječki Gradski odbor HDZ-a ocijenio je danas Vladinu odluku po kojoj studenti, nakon 26. godine života, gube pravo na zdravstveno osiguranje, protuustavnom te pokušajem punjenja državnog proračuna

Na konferenciji za novinare, pred osječkim Područnim uredom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) politički tajnik osječkog HDZ-a Milan Opačak kazao je kako ta odredba, iz novog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, znači povredu članka 56. Ustava RH, koji propisuje da je "svakome zajamčeno pravo na zdravstveno osiguranje".

Ocijenio je kako je novim Zakonom, koji je stupio na snagu 1. srpnja, velik broj studenata već izgubio pravo na zdravstveno osiguranje, a da je pozadina priče u tome da ministar znanosti Željko Jovanović koristi studente kako bi ministru zdravlja Rajku Ostojiću pomogao u punjenju njegova "tankog" proračuna.

Opačak smatra da će svake godine, oko 2.100 studenata izgubiti pravo na zdravstveno osiguranje, zbog čega bi proračun HZZO-a mogao prihodovati dodatnih 125 milijuna kuna.

To je pokušaj punjenja proračuna, preko leđa studenata i njihovih roditelja, što pokazuje da ova Vlada nema nikakve vizije, već sve mjere koje poduzima idu na štetu hrvatskih građana, ustvrdio je Opačak.