POSIPANJE PEPELOM

Vlada: Potrošit ćemo 40 milijuna na mobitele, ali pričamo za nula kuna

08.05.2013 u 16:25

Bionic
Reading

Nakon medijskih napisa o rastrošnosti Vlade u nabavci usluga mobilne telefonije za tijela državne uprave, odnosno trošenja čak 40 milijuna kuna za tu namjenu, stiglo je i Vladino reagiranje. Tvrde kako se objedinjenom nabavom zapravo postižu uštede, ali i priznaju kako je planirano potrošiti 40 milijuna kuna

Podsjećajući kako je prije tjedan dana Državni ured za središnju javnu nabavu objavio poziv i dokumentaciju za nadmetanje u otvorenom postupku javne nabave za javne govorne, podatkovne i mješovite usluge, zajedno s uređajima i SIM karticama, iz Vlade objašnjavaju kako je bilo nužno provesti novi postupak objedinjene javne nabave zbog isteka rokova.

'Prethodni postupak javne nabave, proveden 2011. godine, po prvi je puta proveden objedinjeno za više tijela i donio je uštedu od 60 posto u odnosu na ranije troškove mobilne telefonije budući da je prije toga svaka institucija nabavljala u pojedinačnim natječajima. U netom raspisanu javnu nabavu uključeno je znatno više tijela državne uprave nego prije dvije godine, točnije njih 35, pa se očekuju i dodatne uštede. Procijenjena vrijednost ove javne nabave iznosi 40 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost nabave prema okvirnom sporazumu iz 2011. godine iznosila 47 milijuna kuna', konstatiraju u Vladinoj Službi za odnose s javnošću.


Nabrajaju i tko je sve uključenu javnu nabavu te napominju i kako se 'radi o sustavu VPN razgovora te troškovi razgovora unutar cijele korisničke mreže (svih tijela uključenih u nabavu) iznose 0 kuna'.

Navode i kako je riječ o 'okvirnoj procjeni' te očekuju kako će konačni troškovi biti i niži. 'Vlada, kao i ostala tijela državne uprave, itekako vodi računa o troškovima i upravo je ova javna nabava prava potvrda odgovornog ponašanja prema sredstvima državnog proračuna', zaključuju u Vladi.