sjednicA nakon odmora

Plenković uputio poruku Kujundžiću i Divjak: Mi smo ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata

22.08.2019 u 06:23

Bionic
Reading

Vlada se okupila na prvoj sjednici nakon godišnjih odmora, na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu odluke o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje Brodogradilištu 3. maj kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i drugih banaka, radi stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za Republiku Hrvatsku

Uobičajeno, premijer Andrej Plenković obratio se na početku sjednice, podsjetivši da se od posljednje sjednice održala proslava Dana domovinske zahvalnosti.

Kazao je kako je 6. kolovoza bio u 3. maju s ministrima. 'Sve aktivnosti koje smo poduzimali dovele su do toga da ćemo dnas donijeti odluku o davanju državnog jamstva. To je vrlo važna i odmjerena odluka', poručio je Plenković.

Prema odluci koju je na sjednici predstavio ministar gospodarstva Darko Horvat, Ministarstvo financija izdat će državno jamstvo za kreditno zaduženje društvu 3.Maj Brodogradilište kod HBOR-a ili drugih poslovnih banaka u svrhu stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za Republiku Hrvatsku, i sve to do iznosa od 150 milijuna kuna.

'Procijenjena razlika između potrebnih sredstava za deblokadu, pokretanje proizvodnje i završetak gradnje brodova i sredstava koja bi se realizirala potpisivanjem ugovora o završetku gradnje brodova i njihovom izgradnjom, te konačnom prodajom iznosi 31,2 milijuna kuna, te će se prema procjeni navedenim iznosom umanjiti dosadašnja šteta koja je nastala ranije slijedom protestiranja ranije izdanih jamstava', stoji u odluci.

'S ovom odlukom ćemo, ono što je najvažnije, kada se sve okonča biti u situaciji da neće biti dodatnih troškova za državu, a omogućit ćemo poslovanje, dovršetak brodova, a možda i da se promjeni struktura vlasništva odnosno da se pronađe strateški partner. To znači da bi budućnost 3. maja značila i daljenje poslovanje Uljanika. Tome težimo i važno je da to razmumiju i radnici 3. maja i Uljanika', poručio je Plenković.

Vlada je na sjednici, između ostalog, raspravila i prijedlog kandidata Republike Hrvatske za člana Europske komisije u razdoblju od 2019. do 2024. godine. Radi se o europarlamentarki Dubravki Šuici, no koji će resor još dobiti nije poznato.

Plenković je podsjetio kako je Šuica već u trećem mandatu u Europskom parlamentu, ali i kako je bila gradonačelnica Dubrovnika. 'Ona dobro poznaje europske teme i uvjeren sam da će biti kvalitetna kandidatkinja za budući kolegij Europske komisije', kazao je Plenković.

Plenković je još jednom odbacio komantare da Vlada ide prvo prema predsjednici Komisije, nego prema Saboru, jer se šefica komisije Ursula van der Leyen već sastala sa Šuicom. 'To je njihovo nepoznavanje tehnologije djelovanja i konzultacija', poručio je Plenković.

Dubravka Šuica će već u 13 sati biti predstavljena na saborskom Odboru za europske poslove. S njom će na sjednici biti i premijer te ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

  • +16
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je također donijela odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade.

Plenković je pritom uputio jasnu poruku ministrici obrazovanja Blaženki Divjak i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

'Unatoč razumijevanju i za ministra zdravstva i ministricu znanosti i obrazovanja, koji se zalažu da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih resora, mi smo ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata. To je prvo, a drugo je da ćemo sve pregovore voditi na konzistentan, učinkovit i horizontalan način gdje će ulogu imati i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo (op.a. Zdravko Marić) i ministar rada (op.a. Josip Aladrović), uz resorne ministre. Očekujem od svih u Vladi da horizontalan princip i način djelovanja respektiraju do kraja. Rasprave o osnovicama su nešto s čime smo već upoznati, no ono što je meni kao predsjedniku Vlade bitno je fiskalna i financijska održivost proračuna', poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetit će popodne Koprivnicu gdje će se sastati s predstavnicima Uprave Podravke, na čelu s Marinom Pucarom. Premijer će se potom sastati s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom i gradonačelnikom Koprivnice Mišelom Jakšićem te saborskim zastupnicima s područja županije, a obići će i Renesansni festival u Koprivnici.