GLUHI TELEFONI

Vlada nije smijenila Damašku unatoč njegovoj želji?!

23.10.2013 u 11:33

Bionic
Reading

Mirjan Damaška, profesor međunarodnog prava na američkom sveučilištu Yale, nije smijenjen s pozicije pravnog zastupnika Hrvatske u tužbi protiv Srbije za genocid, potvrdio je tportalu visoki izvor iz Vlade. 'Idućih dana netko iz Vlade razgovarat će s njim, u nastojanju da se on zadrži na toj poziciji', rekao je izvor koji je želio ostati anoniman

Podsjetimo, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u četvrtak je izjavila da je vlada na zatvorenoj sjednici odlučila zamijeniti pravnog zastupnika RH pri ICJ-u Mirjana Damašku riječkom profesoricom Vesnom Crnić–Grotić. Šefica diplomacija pojasnila je da Damaška 'zbog obveza na Sveučilištu Yale ne može biti na raspolaganju Vladi'.

Dva dana kasnije, Damaška je poručio da je duboko razočaran načinom na koji je smjena izvršena i da je o njoj doznao iz novina, bez prethodne obavijesti o otkazivanju ugovora kojeg je sklopio s ministarstvom pravosuđa bivše vlade.

Naveo je da je nekoliko dana uoči izjave Vesne Pusić poslao dopis ministarstvu pravosuđa u kojem se zahvaljuje na suradnji, ali nije dobio službeni odgovor, već je o svemu saznao iz medija.

'Smjena se doduše poklapala s mojom željom, ali nisam očekivao da će biti izvedena na juridički tako neelegantan način. Mislim da sam svojom suradnjom s hrvatskim pravosuđem, sve tamo od vremena Domovinskog rata, zaslužio korektniji odnos', istaknuo je Damaška.

Damaška nasušno potreban Vladi

Ostaje nejasno zašto je Damaška zahvalio ministarstvu na suradnji - naveo je da za takvu odluku postoje neki 'osjetljivi' razlozi, ali ih je odbio iznijeti sve dok traje hrvatski spor pred ICJ-om.

Priznao je, međutim, da je njegova 'fizička udaljenost od centra zbivanja ozbiljan hendikep' jer pred usmenu raspravu biti potrebni česti i intenzivni kontakti zastupnika vlade s hrvatskim i engleskim timom kao i s politički odgovornim osobama.

'Profesoricu iz Rijeke ne poznajem, ali vjerujem da ne postoji opasnost da bi mogla obnašati funkciju predstavnika manje uspješno od mene. Naprotiv, vrlo je vjerojatno da će imati bolju komunikaciju od mene s odgovornima u pravosuđu i vanjskim poslovima. Uzmite u obzir da sam za vrijeme cijelog mandata imao samo jedan kraći razgovor o parnici s premijerom i s ministrom pravosuđa', rekao je.

U Vladi su svjesni da im je ugledni Damaška itekako potreban u ovom slučaju i nadaju se da će ga uspjeti zadržati na poziciji koju bi dijelio s profesoricom Vesnom Crnić-Grotić.