PODJELE NA DAN POBJEDE

Vlada nije pozvana na proslavu u Čavoglave

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić, premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić jutros su na kninskoj Tvrđavi nazočili podizanju državnog stijega čime je obilježen početak proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 14. obljetnica vojno-redarstvene operacije 'Oluja'

KNIN - Istodobno s dizanjem državnog stijega crkvena zvona u Kninu zvonjavom su obilježila ovaj svečani trenutak podsjetivši na današnji dan prije 14 godina kada su pripadnici hrvatskih snaga ušli u Knin čime je završena vojno-redarstvena operacija 'Oluja'.

Svečanosti podizanja zastave na kninskoj Tvrđavi, uz ostale, nazočili su svi ministri u vladi Republike Hrvatske. Prije toga Mesić, Kosor i Bebić odvojeno su na Gradskom groblju u Kninu kod središnjeg križa položili vijence za hrvatske poginule branitelje. Troje državnih čelnika sa svojim suradnicima razgledalo je i izložbu "Hrvatski antiratni panoi" u Galeriji na platou kninske Tvrđave.  Potom su se uputili na gradski stadion u Kninu na kojem će se održati središnja svečanost.

U Banskim dvorima kažu kako do utorka poslijepodne nisu dobili nikakav poziv od organizatora istovrsne proslave u Čavoglavama. Stoga, prema riječima glasnogovornika Vlade Zlatka Mehuna, nitko iz Vlade najvjerojatnije neće ni sudjelovati na proslavi obljetnice Oluje u Čavoglavama, piše Slobodna Dalmacija.

Komentirajući najave bojkota dijela umirovljenih pripadnika Hrvatske vojske svečanosti u Kninu, predsjednica Vlade Jadranka Kosor ustvrdila je kako do nje informacije o bojkotu nisu došle.  'Mislim da nije točno da će biti bojkota, braniteljske udruge dolaze u Knin', najavila je predsjednica Vlade na primanju za čelnike zadruga hrvatskih branitelja čiji rad se financira iz državnog proračuna.

Ako već dio braniteljskih udruga neće sudjelovati na središnjoj službenoj proslavi Dana pobjede u Kninu, ogorčeni neprimjerenim protokolarnim tretmanom onih koji su oslobađali okupirani dio Hrvatske, danas u Zvonimirov gradu stižu gotovo sva poznata lica iz domaće politike.

Osim premijerke Jadranke Kosor, predsjednika Stjepana Mesića i brojnih dužnosnika koji će po prirodi svoje dužnosti nazočiti proslavi 14. godišnjice Oluje u Kninu, dolazak je potvrdio šef HSS-a Josip Friščić.

SDP će predstavljati predsjednički kandidat stranke Ivo Josipović u društvu s Rankom Ostojićem i Mirandom Mrsićem. Glasnogovornica SDP-a Gordana Grbić je na upit hoće li netko iz SDP-a sudjelovati na paralelnoj proslavi Oluje u Čavoglavama, odgovorila kako je to neozbiljno pitanje.

IDS-ovac Damir Kajin kaže da je aktivno sudjelovao u Domovinskom ratu kad je trebalo i da mu nakon četrnaest godina ne treba ponavljanje gradiva, tako da neće sudjelovati na kninskoj svečanosti.

Prvak HSP-a Anto Đapić kazao je da će biti u Kninu, ali ne u sklopu službenog programa, nego stranačkog obilježavanja pobjede u Oluji. 'Mi ćemo sat vremena nakon službene ceremonije imati svoj stranački program. Položit ćemo vijence i svijeće na groblju', kazao nam Đapić. Na upit hoće li posjetiti i Čavoglave gdje se istoga dana održava proslava, Đapić je odgovorio da bi volio biti i tamo, ali da iz tehničkih razloga nije siguran hoće li stići. 'Mi u potpunosti podržavamo proslavu u Čavoglavama, uostalom načelnik općine Ružići, u koje spadaju Čavoglave, jest HSP-ovac', naglasio je Đapić.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac neće sudjelovati na kninskom obilježavanju Oluje. 'Mi smo u utorak u SNV-u održali sastanak sjećanja na kojemu smo prigodnim programom – minutom šutnje i prikladnom izjavom – izrazili dužno poštovanje svim žrtvama ovoga rata bez obzira na njihovu nacionalnosti, kao i svim žrtvama egzodusa. Memorijalni sastanak s istim programom održan je i u svim županijama gdje postoje vijeća Srpskog narodnog vijeća', dodao je Pupovac.