ŠEFOVI VALAMARA:

'Vlada nije ispoštovala obećanja investitorima'

03.04.2014 u 16:33

Bionic
Reading

Jedna od glavnih uzdanica hrvatskog turizma, grupacija Valamar u posljednjih je 13 godina uložila ukupno dvije milijarde kuna u obnovu i izgradnju svojih objekata. U posljednje dvije godine, krenula je još ambicioznije u investicijski ciklus, ali probleme joj stvara nepovoljna investicijska klima i porezni pritisak

U ovoj godini Valmar planira investirati oko 350 milijuna kuna, a najveći dio sredstava bit će utrošen u uređenje hotela Valamar Dubrovnik President, hotela Argosy u Dubrovniku te Zagreb u Poreču. Ušli su u utrku za Kupare te razmatraju ulaganja u nove turističke objekte na toj lokaciji.

'Ubrzanje naših investicijskih programa u godinama 2013/2014. bilo je utemeljeno na obećanjima Vlade kako će smanjiti ekstremno visoka porezna i parafiskalna opterećenja. Nažalost, ova obećanja nisu ispoštovana', ističe Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamar Adria holdinga.

U Valamaru su izračunali da su im prošle godine porezi i naknade povećani za 24 milijuna kuna, a u ovoj godini očekuju dodatno porezno opterećenje od 30 milijuna kuna. 'To će u idućim godinama značajno smanjiti našu sposobnost za investiranje, a jednako tako i cjelokupnog sektora, što će izravno pogoditi sektor graditeljstva i dodatno oslabjeti cjelokupno gospodarstvo', upozorava Budin Arhanić.


Uz negativan utjecaj povećanja međustope PDV-a te ukupnih fiskalnih i parafiskalnih opterećenja, posebno ih brine najavljeni poreza na nekretnine u 2016. koji će dodatno ugroziti konkurentnost turističkog sektora te hrvatskog gospodarstva u cjelini.

U prošloj godini, prihodi Holdinga Valamar premašili su razinu od milijardu kuna, uz rast 7,3 posto. Operativna dobit bila je nešto slabija nego 2012. zbog pojačanog investicijskog održavanja, ali je zato čista dobit gotovo utrostručena te je dostigla 180,3 milijuna kuna. Uprava je proteklih 13 godina cjelokupnu dobit reinvestirala, a pozitivni rezultati vidljivi su u višestrukom rastu cijene dionice.

Posebnu pažnju u Valamaru posvećuju usavršavanju svojih zaposlenika. Međutim, još se suočavaju s problemom nedostatka stručnih kadrova. 'Nedostaje stručnog restoranskog kadra poput konobara, sommeliera i barmena. Primamo puno prijava kvalitetnih kadrova koji se javljaju za oglašena radna mjesta, međutim jednako tako suočavamo se s činjenicom da mnogi tražitelji posla ne posjeduju potrebna znanja i vještine za poslove koje zahtijeva određeno radno mjesto. U turizmu se to osobito odnosi na znanje stranih jezika te potrebno radno iskustvo', otkriva Peter Fuchs, predsjednik Uprave tvrtke Valamar hoteli i ljetovališta.

Kako bi se što bolje pripremili za rad u zahtjevnim uvjetima u Valamaru, svi sezonski radnici prolaze kratak program edukacije i stručnog osposobljavanja, a dio sezonskih radnika koji su dulji niz godina zaposlenici tvrtke, tijekom zime uključuju se u sve edukacije stručnog tipa i učenje stranih jezika, kao i stalni radnici. Valamar je prije devet godina pokrenuo i akademiju Valamar- sustav interne edukacije iz koje su izašli današnji direktori objekata i mnogi voditelji odjela u hotelskim operacijama. U 2012., pokrenuta je i akademija Valamar u sektoru prodaje, marketinga i upravljanja prihodima.

'Izgradili smo sustav u kojem sami stvaramo vlastiti menadžment, uz niz dodatnih eksternih edukacija', zaključuje Fuchs.