obilasci banskih dvora

Vlada: Neistina je da glavna državna odvjetnica brifira premijera o izvidima

24.05.2022 u 14:31

Bionic
Reading

Vlada je u utorak odbacila tvrdnje tjednika Nacional da glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek redovito dolazi u Banske dvore brifirati premijera Andreja Plenkovića o tajnim izvidima Državnog odvjetništva (DORH)

"Radi se o neistinama. Nije točno da su se premijer i glavna državna odvjetnica sastajali oko izvida DORH-a vezano uz Ivana Paladinu niti je točan zlonamjeran navod da glavna državna odvjetnica redovito brifira premijera o tajnim izvidima", ustvrdili su iz vlade.

"Ako postoji 'navodni utjecaj' na DORH i izvide koji se provode, kako onda nisu npr. spriječeni postupci protiv bivših ministara Horvata, Aladrovića i Miloševića, kao i ranija uhićenja dužnosnika pred izbore za Hrvatski sabor 2020.? DORH, Uskok i sudovi u svojem su radu samostalni i neovisni, lišeni bilo kakvog političkog pritiska ove vlade", navode u reakciji.

Zaključuju da se suradnja i komunikacija s Državnim odvjetništvom odvija o temama u kojima DORH i vlada trebaju surađivati kao što su arbitraže, zastupanje interesa države pred sudovima od strane DORH-a, državna imovina te zakonski i proračunski okvir DORH-a.

Tjednik Nacional u posljednjem je broju objavio da "poziv premijera Plenkovića prema glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek nije bio slučajan, već da šefica DORH-a najmanje jednom mjesečno posjećuje premijera u Banskim dvorima".

U tekstu koji je vlada demantirala tjednik navodi da ti posjeti nisu evidentirani te da se premijer na njima informira i o konkretnim predmetima.