PEP U BRUXELLESU

Vlada ne zna što bi s mirovinskim sustavom

31.01.2011 u 09:26

Bionic
Reading

Na jednoj stranici PEP-a tvrdi se kako će Vlada donijeti odluku o povećanju izdvajanja u drugi mirovinski stup, a već na drugoj ističe da neće biti promjena u obračunu doprinosa

U istom službenom dokumentu kojeg je sama donijela, Vlada na jednoj stranici tvrdi kako će već ove godine donijeti odluku o povećanju izdvajanja u drugi mirovinski stup, a na drugoj ističe kako su njezini planovi o stabilnosti i dugoročnoj održivosti javnih financija zasnovani upravo na suprotnom – na pretpostavkama da neće biti promjena u obračunu i naplati mirovinskih i zdravstvenih doprinosa, piše Novi list

Kako bi sve bilo u skladu s hrvatskom praksom Vlada je te dvije oprečne namjere otkrila u Pretpristupnom ekonomskom programu (PEP), dokumentu kojim Europskoj komisiji otkriva što će na području ekonomije i javnih financija činiti do 2013. godine.

Osim što bi sedmi po redu hrvatski PEP koji je odaslan u Bruxelles mogao dobro nasmijati europske birokrate, ako ga doista budu čitali, on pokazuje da Vlada zapravo nema ideju što učiniti s mirovinskim sustavom nakon 11 intervencija u mirovinsko zakonodavstvo u posljednjih deset godina.

Programom gospodarskog oporavka predviđeno je podizanje stope doprinosa u drugom stupu radi osiguranja primjerenih mirovina za buduće generacije o čemu će odluka biti donesena tijekom 2011. godine, najavljuje Vlada u poglavlju u kojem je istaknula svoje planove na terenu socijalne sigurnosti.

Postupno podizanje stope doprinosa u drugom stupu s prvotnih pet posto bilo je zamišljeno još u prošlom desetljeću, u prvim godinama uvođenja drugog stupa, no veliki troškovi za isplatu mirovina nisu dopuštali da se sa 15 posto smanje doprinosi koji se uplaćuju u prvi stup, odnosno u fond solidarnosti.

Smanjenje doprinosa u prvom stupu za samo jedan posto značilo bi gubitak više od milijardu kuna godišnje u fondu koji je ionako kratak za 15 milijardi kuna godišnje za isplatu mirovina.