NOVIGRADSKI GRADONAČELNIK

Vlada nas je ignorirala kad je vraćala imovinu Crkvi

10.08.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Grad Novigrad jedna je od sedam stranaka tuženih u sporu između Porečko-pulske biskupije i Abbazije d.o.o. koju su u Puli ustanovili benediktinci iz talijanske Praglije

Grad Novigrad benediktinci tuže zato što smatraju da je imovina vraćena Crkvi, a koja je danas uknjižena na Grad Novigrad, nekad bila njihova. Premda je riječ o manjim česticama javnih površina, kao što su ceste i putovi, slučaj je zanimljiv jer, kako veli novigradski gradonačelnik Anteo Milos, država nikad nije dostavila Novigradu akt o oduzimanju zemljišta i vraćanju Crkvi, pa se nemaju na što žaliti!

'U našem slučaju desilo se nešto čudno. Kada je temeljem Zakona o denacionalizaciji 1999. doneseno rješenje imovinsko-pravne službe u Bujama u kojem stoji da se oduzima desetak čestica i daje Crkvi, nitko nije dostavio to rješenje Novigradu, a dobilo ga je naprimjer Državno odvjetništvo koje je tada zastupao Boris Koketi. Bez obzira na to, pojavit ćemo se 19. rujna na sudu, no treba vidjeti da li je država uložila žalbu. Inače, vrlo temeljito ulaže žalbe na sve uknjižbe jedinica lokalne samouprave na tzv. turistička zemljišta', kaže gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

Prema Milosovim riječima, radi se o nekoliko tisuća metara cesta sagrađenih u zadnjih desetak godina u Dajli i naselju Sv. Benedikt, za koje benediktinci i nemaju pretenzija da im se vrate. 'U slučaju Grada Novigrada tužba je samo formalna, jer u kontaktima s odvjetnicima Abbazije, a osobno sam razgovarao čak i s nekim benediktincima, nitko ne želi da te javne površine postanu privatne', kaže gradonačelnik Milos, potvrđujući da su u tome suglasne obje strane, benediktinci i Porečko-pulska biskupija.