AMNESTY INTERNATIONAL

'Vlada mora zaštiti ljudska prava'

  • Autor: D. Pilsel
  • Zadnja izmjena 23.09.2010 20:47
  • Objavljeno 23.09.2010 u 20:11
sirija ljudska prava

sirija ljudska prava

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Amnesty International Hrvatske poziva hrvatsku Vladu da bez odgađanja potpiše i ratificira Fakultativni protokol uz Međunarodni pakt o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima. Taj Protokol omogućuje pojedincima i skupinama da, ako smatraju da su im u domovini prekršena prava i da im nije ponuđeno pravedno rješenje, pomoć potraže na međunarodnoj razini

Prošlo je točno godinu dana otkako je 24. rujna 2009. Fakultativni protokol uz ovaj Pakt otvoren za potpisivanje. Otad su ga potpisale brojne države članice UN-a, a među njima i zemlje iz regije: Slovenija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Potpisivanjem Fakultativnog protokola i njegovom ratifikacijom, vlade tih država upućuju jasnu poruku svojim građanima - da ozbiljno shvaćaju obvezu zaštite i promicanja ljudskih prava svojih građana te da su spremne za njih odgovarati na međunarodnoj razini.

'Očekujemo da i hrvatska Vlada preuzme obvezu zaštite i promicanja ljudskih prava te da ove godine potpiše Fakultativni protokol', izjavila je Sanja Freiberger, direktorica Amnesty Internationala Hrvatske.

Pravo na adekvatno stanovanje, prehranu, vodu, zdravlje, socijalnu sigurnost i obrazovanje samo su neka od prava zajamčenih Međunarodnim paktom o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji je na snazi još od 1976. I Hrvatska je stranka ovog Međunarodnog pakta. Međutim, pristup pravdi u slučaju kršenja nekog od ovih prava često je otežan, spor i neučinkovit. Upravo tu činjenicu nastoji izmijeniti Fakultativni protokol uspostavljajući mehanizam kojim se olakšava pristup pravdi svima.

'Imati prava, ali ne i mogućnost pristupa pravdi u slučaju njihovog kršenja, slaba je utjeha za brojne žrtve povreda prava. Tijekom proteklih šest godina Amnesty International uspješno se zalagao za usvajanje Fakultativnog protokola, a sada nam je cilj da on stupi na snagu nakon što ga potpiše i ratificira što veći broj država članica UN-a. Očekujemo da Fakultativni protokol još ove godine potpiše i Hrvatska', piše Sanja Freiberger.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!