OPTUŽBE IZ OPORBE

Vlada je falsificirala dokumente

26.03.2009 u 20:36

Bionic
Reading

Oporbeni saborski zastupnici u nastavku sjednice Hrvatskog sabora ustvrdili su kako je Vlada RH falsificirala izvješće o primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama u 2008., a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Upravu Antun Palarić uzvratio je kako je riječ o 'halabuci jedne ili nekoliko udruga'

'Ovih dana svjedoci smo halabuke jedne ili nekoliko udruga koje se doista obraćaju i obraćali su se Središnjem državnom uredu i tražili su nešto što nije informacija. Što ja mislim, što ću ja napraviti nije informacija kojom tijelo javne ovlasti raspolaže da bi se onda po katalogu informacija trebalo dati', rekao je Palarić.

Napomenuo je i kako je zanimanje za pravo na pristup informacijama iz godine u godinu sve manji, a u prilog tome naveo je podatke kako su tijela javne vlasti lani zaprimile 2.731 tisuću zahtjeva, dok ih je 2004., prve godine primjene Zakona, bilo čak 19.600.

Naglasio je i kako je riječ o zakonu koji nije namijenjen novinarima, nego svim građanima, kao i to da se Središnji ured ne smije prozivati za svako kršenje zakona u bilo kojem tijelu.

"Ne može Ured odgovarati ako Porezna uprava nešto proglasi tajnom. To je stvar Porezne uprave", objasnio je državni tajnik Palarić.

Oporba je, međutim, ostala pri ocjeni da je izvješće o pravu na pristup informacijama falsificirano.

Zastupnik SDP-a Nenad Stazić, uz tvrdnju da je izvješće falsificirano, napomenuo je kako bi u Zakon o pravu na pristup informacija trebalo uvrstiti i političke stranke. "Građani nemaju instrumente da predsjednika HDZ-a pitaju je li istina da je kupio novi BMW za 4,3 milijuna kuna, kad tim istim građanima smanjuje plaće", rekao je Stazić.

Ustvrdio i da se u Dubrovniku informacija naplaćuje 20 kuna, na što mu je dubrovačka gradonačelnica, zastupnica HDZ-a Dubravka Šuica uzvratila kako nije riječ o cijeni informacije, nego o upravnoj pristojbi.

Zastupnik HDZ-a Josip Đakić odbacio je Stazićeve tvrdnje da izvješće falsificira stvarnost, a njegov stranački kolega Boris Kunst istaknuo je, pak, da je Hrvatski sabor među najotvorenijim državnim tijelima.

"Zastupnike u vrijeme sjednice zasipaju letcima, a neki su shvatili i da smo već uveli drive-in i da smo građanima dostupni do te mjere da se u Sabor zalijeću autom", kazao je Kunst