CROBAROMETAR

Vlada gubi povjerenje građana, Karamarko draži muškarcima

25.05.2012 u 19:29

Bionic
Reading

Hrvatska ide u krivom smjeru. To u ovom trenutku misli 61 posto građana, a 27 posto misli suprotno; 12 posto ne zna, pokazalo je istraživanje Crobarometar koje je za Dnevnik Nove TV napravila agencija Ipsos Puls. Gledano od siječnja, građani pesimistična stava narasli su gotovo dvostruko, odnosno sa 33 na 61 posto

Otkad je nova Vlada preuzela državno kormilo prvi put je 50 posto građana nezadovoljno njezinim potezima, 39,3 posto odobrava rad Milanovićeva kabineta, a deset posto ne zna.

No unatoč trenutačnom nepovjerenju 72 posto birača vjeruje da će Kukuriku koalicija opstati.

Vlada školskim ocjenama ima 2,49 i prvi je put s trojke pala na dvojku. Pao je i predsjednik, i sada ima ocjenu 3,28, a Sabor je na najnižim granama sa 2,11 i također bilježi pad.

SDP se pak u sveopćem padu potpore vratio na uobičajenih 33 posto, a HDZ ima potporu od 18,5 posto biračkog tijela. Nakon travnja i pada potpore za vladajuću stranku vratili su se gdje su bili mjesecima. HDZ je pak u mjesecu kad su završili izbore zacementiran na jednom od najlošijih rejtinga. To je rejting kojim se Kosor oprašta, a Karamarko preuzima vođenje HDZ-a.

Laburisti su na 9,5 i od izbora rastu, sad su stabilno treći. Prava je gužva među ostalim strankama s potporom oko tri posto. Blok umirovljenika koji nije ušao u Sabor ima sad potporu od 3,7 posto, potom Lista Ivana Grubišića sa 3,6 posto. HDSSB je na 3,5 posto. Pravaši su na 3,2 posto, a narodnjaci i dalje niski sa 2,4 posto. HSS je na 2,2.

Predsjednik Ivo Josipović ima potporu od 73 posto, premijer Zoran Milanović od 53 posto. I jednom i drugom pada potpora. Predsjedniku je ovo najlošiji rejting u godinu dana.

Jadranka Kosor napušta politiku s najnižom potporom za tako važnog političara i stranku sa 23 posto ili najlošijim rejtingom. A zato njezin nasljednik Tomislav Karamarko ima na početku, i to prije nego što je efektivno preuzeo stranku, potporu od 24 posto.

Novi predsjednik HDZ-a uživa potporu birača, ali valja dodati da kad je njegov glavni politički suparnik preuzeo SDP 2007. imao je potporu višu od 50 posto, ali i tada je rejting SDP-a bio iznimno dobar. HDZ sada ima loš rejting.

Karamarka iznadprosječno podupiru muški birači, 27 posto, i stariji od 60 godina. Zatim oni s fakultetskim obrazovanjem 26 posto, birači sa sela 31 posto; Ličani i Banijci 35 posto i Dalmatinci 28 posto.

Svaka peta žena podupire novog predsjednika HDZ-a, među mlađim biračima stoji malo lošije. Mlađi od 30 godina podupiru ga sa samo 21 posto, baš kao i birači od 45 do 60 godina. U gradovima stoji lošije i uživa potporu od 19 posto, kao i u Zagrebu i okolici. Tamo ga podupire 20 posto birača. Ali i u Slavoniji samo 21 posto birača, a to je desetljećima bila utvrda HDZ-a.