za razliku od misije pomoći ukrajini

Vlada donijela odluku o vojnoj obuci, a Banožić bocnuo Milanovića: Ovaj put predsjednik nije postavljao pitanje moje ovlasti

02.02.2023 u 15:47

Bionic
Reading

Vlada RH na sjednici u četvrtak donijela je Odluku o prelasku granice RH oružanih snaga država saveznica i OSRH radi sudjelovanja na zajedničkoj obuci i vježbama u 2023., izvijestili su iz Ministarstva obrane

Ministar obrane Mario Banožić objasnio je da je temelj za donošenje te odluke u članku 69. Zakona o obrani, a koji je u skladu s člankom 7. Ustava Republike Hrvatske.

'Kod donošenja ove odluke Vlade, kao i kod odluke koju je Vlada predlagala Hrvatskom saboru u vezi sa sudjelovanjem Hrvatske vojske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM, riječ je o sudjelovanju oružanih snaga država saveznica, odnosno država članica NATO-a i Partnerstva za mir, u okviru međunarodnih organizacija kojima je Republika Hrvatska pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora. Naglašavam da u proceduri donošenja današnje Odluke o obuci i vježbama nije postavljano pitanje ovlasti ministra obrane da traži prethodnu suglasnost predsjednika Republike na prijedlog Vlade, nego je ona na traženje ministra obrane dana, a što je osporavano u proceduri donošenja Odluke o sudjelovanju Hrvatske vojske u misiji EUMAM, čime je stvorena procedura za traženje dvotrećinske većine u Hrvatskom saboru', istaknuo je.

  • +20
Redovita sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Inače, ovom se odlukom odobrava oružanim snagama država saveznica prelazak hrvatske granice 'radi održavanja triju obučnih aktivnosti i 21 vježbe u Hrvatskoj'. Također se odobrava Oružanim snagama RH prelazak granice 'radi sudjelovanja u 44 vježbe u inozemstvu s oružanim snagama država saveznica'.

Financijska sredstva za provedbu ove odluke osigurana su u Državnom proračunu za 2023. na razdjelu Ministarstva obrane i iznose oko dva milijuna eura, poručili su iz MORH-a.