'ZAJEDNO SMO JAČI'

Vježba hrvatsko-srbijanske granične policije

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.12.2008 15:50
  • Objavljeno 09.12.2008 u 15:50
Srpski policajci na vježbi hvataju 'ilegalce'

Srpski policajci na vježbi hvataju 'ilegalce'

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibusic

U sklopu Projekta tehničke izgradnje kapaciteta i povećanja prekogranične suradnje na granici između Hrvatske i Srbije izvedena je zajednička pokazna vježba granične policije PU vukovarsko-srijemske i granične policije Regionalnog centra u Novom Sadu

TOVARNIK - Riječ je o drugoj fazi provedbe tog projekta, koji je današnjom pokaznom vježbom i završio, rekao je na konferenciji za novinare nakon vježbe načelnik PU-a Josip Grčanac, dodavši kako je provedba projekta, kojeg je s 2,6 milijuna kuna finacirala Velika Britanija, počela 2006.

Po njegovim riječima u prvoj fazi projekta vukovarsko-srijemska policija opremljena je suvremenom opremom za učinkovit nadzor državne granice, a od ožujka ove godine, kad je počela provedba druge i završne faze, provedena je dopunska izobrazba djelatnika granične policije.

Damir Glibusic / CROPIX

Damir Glibusic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibusic

"Od početka provedbe Projekta zamijećeno je znatno smanjenje ilegalnih prijelaza državne granice između Hrvatske i Srbije", ustvrdila je voditeljica toga projekta Sunčanica Skupnjak-Kapić iz Međunarodne organizacije za migracije.

Načelnik Uprave za granice hrvatskog MUP-a Nikola Milina ocijenio je kako je današnja zajednička vježba hrvatske i srbijanske granične policije pokazala da su se granične policije obiju država spremne učinkovito boriti protiv svih oblika pograničnog kriminala.

"Tako je pokazana i spremnost Hrvatske da ispuni uvjete iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Milina.

Po riječima načelnika Uprave granične policije srbijanskog MUP-a Nenada Banovića provedbom projekta poboljšala se uvježbanost i osposobljenost pripadnika granične policije. Time su, kako je rekao, stvoreni preduvjeti da se primjenom suvremene opreme unaprijedi suradnja graničnih policija dviju država.

Također je kazao kako je prošli tjedan suradnjom graničnih policija obiju država spriječeno da državnu granicu iz Srbije u Hrvatsku ilegalno prijeđe šest osoba. To je ujedno, kako je rekao, i prvi konkretan rezultat provedbe projekta.

Zamjenik britanskog veleposlanika u Beogradu Bill Longhurst napomenuo je kako je regionalni pristup u suradnji policija vrlo bitan za države jugoistočne Europe.

"Vjerujem da je projekt pridonio smanjenju prekograničnog kriminala u cijeloj Europi", ustvrdio je zamjenik britanskog veleposlanika u Hrvatskoj Chris Hodges. Dodao je kako su sigurne i zaštićene granice glavni preduvjet članstva u EU.

Tijekom pokazne vježbe policijskom akcijom pripadnika granične policije vukovarsko-srijemske Policijske uprave i Regionalnog centra iz Novog Sada spriječen je simulirani ilegalni prijelaz nekolicine osoba iz Srbije u Hrvatsku te vozila iz Hrvatske u Srbiju.

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi