DOK SE BAVI KAMPANJOM

Vjerovnici progone Keruma: Novih osam zahtjeva za stečaj njegove tvrtke!

29.04.2013 u 16:04

Bionic
Reading

Dok se splitski gradonačelnik Željko Kerum zabavlja spomenicima i križem na Marjanu, na poslovnom planu uporno bježi od dugova: prošlog tjedna ponovno je jedva izbjegao stečaj tvrtke Kerum d.o.o. jer je u posljednji trenutak postigao dogovor s tvrtkama Perfa Bio iz Donje Stubice i Prodis iz Zagreba i navodno im uplatio veći dio dugovanja od ukupno 1,25 milijuna kuna

No nekadašnji dobavljači Kerumovih trgovina već su formirali novi red: na splitskom Trgovačkom sudu zahtjeve za stečaj nekad moćnog lanca podnijele su tvrtke Fructus Kresto i Međimurka iz Čakovca, Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca, Intermims iz Zagreba, Disa iz Splita, PIP iz Pisarovine te Salvia i AWT International iz Zagreba. Bivši poslovni partneri kojima je Kerum ostao dužan milijunske iznose očito su shvatili da svoj novac mogu utjerati samo ako zatraže stečaj jer u tom slučaju ovaj u pravilu reagira u posljednji trenutak i uplaćuje tražene iznose.

Tvrtka Kerum d.o.o. nakon više od dva desetljeća postojanja prošle godine praktički je nestala: poslovnom akrobacijom trgovine su rasprodane Konzumu, Studencu i još nekim trgovačkim lancima, a za sobom je, po neslužbenim informacijama, ostavila šezdesetak milijuna kuna duga prema dobavljačima - barem onima koji nisu pristali na otpis dijela svojih potraživanja i potpisivanje ugovora s novom tvrtkom Kerum trgovina. Sam Željko Kerum javno se pohvalio da u Kerumu više nema zaposlenih, što je proglasio svojim uspjehom, a tvrdio je i da 'nikome ništa ne duguje'.

Nevolja, dakako, nikad ne dolazi sama, pa bi na Kerumova vrata uskoro mogao pokucati i Slavko Linić: po najnovijem popisu Porezne uprave, odnosno 'listi srama', tvrtka Kerum d.o.o. državi je dužna preko 22 milijuna kuna poreza. Konkretnije, dug na osnovu neplaćenog PDV-a iznosi 20,5 milijuna, a tu je još 1,7 milijuna kuna poreza na dobit i oko 103 tisuće kuna neplaćenih doprinosa. U samo nekoliko mjeseci ukupni dug je s tri i pol milijuna kuna narastao za gotovo sedam puta.

'Doktora za novac', kako se sam proglasio, ništa od svega očito previše ne uzbuđuje: posljednjih tjedana Kerum se upustio u predizbornu kampanju. Osim vrlo proračunatog inzistiranja na podizanju spomenika Franji Tuđmanu te križa na Marjanu, kojega treba nazidati 'prije nego što dođu komunisti', iz sredstava Hrvatske građanske stranke podijelio je po stotinu kuna socijalno najugroženijim Splićanima. Dogodilo se to u trenutku kada je postalo očito da su propali njegovi pregovori s HDZ-om i želja da instalira Juru Šundova na još jedan mandat splitskog gradonačelnika.

Paradoksalno, moglo bi se pokazati da se radilo o dobroj odluci: po istraživanju koje je proveo tim splitskog Pravnog fakulteta, Kerum ipak ima realne šanse ući u drugi krug izbora, i to upravo s HDZ-ovim kandidatom Vjekoslavom Ivaniševićem. Istraživanje Kerumu daje oko 11,5 posto potpore nasuprot Ivaniševićevih 12,3, dok se u krugu ozbiljnih kandidata nalaze još Ivo Baldasar (SDP) sa 8,9 posto, nezavisna Anđelka Visković (6,3 posto) te Damir Vidošević, uzdanica Ivana Grubišića, kojega bi zaokružilo 4,9 posto Splićana.

Premda projekt Pravnog fakulteta izgleda vrlo ozbiljno i premda je na prošlim izborima relativno točno pogodio raspoloženje biračkog tijela, mora se napomenuti da je njegov voditelj nekadašnji HDZ-ov gradonačelnik Splita, Onesin Cvitan

Stručnjaci predviđaju da će, uz ovakve omjere i velik broj kandidata s približno jednakom potporom, uz prosječan odaziv birača za ulazak u drugi krug biti dovoljno tek desetak tisuća glasova.