subota

Visoko izaslanstvo EU-a i SAD u posjetu Srbiji i Kosovu

17.10.2023 u 13:47

Bionic
Reading

Visoko izaslanstvo EU-a, SAD-a, Njemačke, Francuske i Italije posjetit će u subotu Kosovo i Srbiju i razgovorati s tamošnjim čelnicima o provedbi sporazuma na putu prema normalizaciji odnosa između dviju strana, najavio je u utorak glasnogovornik EK-a za vanjsku politiku Peter Stano

Posebni izaslanik EU-a za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar i savjetnici za vanjsku politiku i sigurnost francuskog predsjednika, njemačkog kancelara i talijanske premijerke posjetit će u subotu Kosovo i Srbiju i razgovarati s premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

“Svrha posjeta je napraviti konkretan napredak u provedbi sporazuma na putu prema normalizacji i deeskalaciji nakon posljednjeg razvoja događaja”, rekao je Stano.

Nakon sastanka u Bruxellesu 27. veljače ove godine, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell objavio je da su dvije strane dogovorile sporazum o putu prema normalizaciji odnosa, a 18. ožujka u Ohridu postignuta je suglasnost oko teksta aneksa koji se odnosi na provedbu toga sporazuma.

Međutim, nijedan od ta dva dokumenta nije potpisan, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je rekao da neke dijelove tih sporazuma ne namjerava provesti, poput odredbe da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kosovski premijer oklijeva s uspostavom zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, što je obveza koju je kosovska strana preuzela još 2013.

“Imamo jasna očekivanja da će dvije strane nastaviti s procesom normalizacije odnosa i ispuniti svoje obveze bez odlaganja i bez uvjeta”, ističe Stano.

Dodaje da EU i njezine zemlje članice te SAD ostaju snažni zagovornici normalizacije odnosa i europske budućnosti cijele regije.