odlagalište otpada

Visoki upravni sud odbio zahtjev za poništenje okolišne dozvole za centar Marišćina

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 12.05.2021 14:43
  • Objavljeno 12.05.2021 u 14:43
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Visoki upravni sud RH usvojio je žalbu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te je poništena presuda Upravnog suda u Rijeci i odbijen zahtjev za poništenje okolišne dozvole za Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, priopćeno je u srijedu iz ministarstva

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zaprimilo je u utorak presudu Visokog upravnog suda u predmetu ishođenja okolišne dozvole tvrtke Ekoplus, koja upravlja centrom Marišćina.

Udruga Krizni eko stožer podnio je Upravnom sudu u Rijeci u kolovozu 2019. tužbu protiv rješenja o okolišnoj dozvoli za centar Marišćinu, koje je izdalo tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a Upravni sud u Rijeci je 2020. poništio to rješenje, tj. okolišnu dozvolu.

Kako je priopćeno, presudom Visokog upravnog suda usvojena je žalba Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, poništena je presuda Upravnog suda u Rijeci iz veljače 2020. te je odbijen tužbeni zahtjev tužitelja Kriznog eko stožera Marišćina za poništavanje rješenja o okolišnoj dozvoli.

Iz ministarstva navode da "Visoki upravni sud u svojoj presudi u potpunosti prihvaća argumentaciju ministarstva kako u postupku donošenja rješenja o okolišnoj dozvoli nije bilo potrebno izraditi temeljno izvješće, a suprotno dosad izraženim stavovima Upravnog suda u Rijeci."

Stajalište je ministarstva da je Upravni sud u Rijeci krivo tumačio europsko i nacionalno zakonodavstvo vezano za industrijske emisije, stoga je bilo podnijelo žalbu.

"Visoki upravni sud je potvrdio zakonitost i valjanost okolišne dozvole kojom se omogućuje cjelovita zaštita okoliša," priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Iz Kriznog eko stožera su, nakon što su zatražili poništenje okolišne dozvole, isticali  da "ministarstvo posve neovlašteno uzima za pravo tumačiti zakonske odredbe na način koji pogoduje interesima i stavovima grupice birokrata koji zagovaraju sustav obrade pomiješanog smeća u zastarjelim postrojenjima za mehaničko-biološku obradu, koja su bila najbolja tehnologija prije 30 godina."

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!