lokalni izbori

Komadina odgovorio Butkoviću i Capelliju: Čak i Lolek i Bolek znaju da je Marišćina državni projekt, a ne županijski

22.03.2021 u 12:58

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je kandidat za tu dužnost u još jednom mandatu, izjavio je u ponedjeljak kako je očito da će kampanja biti prljava kad je počela u zoni za otpad, na Marišćini

Komadina se na početku redovite tjedne konferencije za novinare osvrnuo na jučerašnje izjave ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i saborskog zastupnika Garija Cappellija o Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina.

"Očito da će kampanja biti prljava kad je počela na zoni za otpad. Čak i Lolek i Bolek znaju da je Marišćina državni projekt, ne samo Marišćina, nego i Kaštijun i još deset takvih koji su ili u tijeku, u gradnji ili će biti izgrađeni", rekao je Komadina. Istaknuo je da je investitor Marišćine bio Fond za zaštitu okoliša. "To svi dobro znaju, a država je financirala putem pretpristupnih fondova EU-a", rekao je. Dodao je da je tvrtka Ekoplus, koja upravlja centrom Marišćinom, postala suvlasnik na temelju otkupa zemljišta koje su financirali županija i Grad Rijeka.

"Što se tiče zatvaranja, Županijska skupština je donijela jednoglasnu odluku da će se Marišćina ili dovesti u red ili će se zatvoriti. Prema tome, gospodu upućujem na ministra Ćorića, da im on pojasni, ako im već nije jasno", istaknuo je Komadina.

HDZ-ov kandidat za primorsko-goranskog župana Gari Cappelli počeo je u nedjelju svoju pretkampanju u centru Marišćini, tvrdeći kako je taj centar simbol vladanja župana Komadine. Rekao je da su Komadina i drugi iz SDP-a opisivali taj projekt na početku kao "dijete SDP-a i buduću apoteku", a nakon 20 godina tu su samo mnogi problemi i smrad koji muči građane okolnih mjesta.

Komadina je danas rekao kako redovite djelatnosti županije ne staju, navodeći isplate udrugama civilnog društva, udrugama iz Domovinskog rata i antifašistima. Odlučeno je i o izradi plana razvoja Gorskog kotara, o rasporedu novca za nerazvrstane ceste u Gorskom kotaru i Klani kako bi se popravile nakon zime.

Rekao je da "ima još puno toga" te da će o tome što se u županiji radilo u zadnje četiri godine govoriti na današnjem predstavljanju mandatnog izvješća.

"Tako da bude vrlo jasno da se mi ne kitimo tuđim perjem, nego govorimo o projektima i programima koje smo realizirali, a što se tiče tuđeg perja, molio bih da se ne podmeće, kao za Marišćinu, tuđe perje pod Primorsko-goransku županiju, nego da se govori istina", dodao je.

Komadina je rekao da su županijske lučke uprave investitori, a europski fondovi financijer, kako to nikada nije osporio te da tu zahvaljuje ministru Butkoviću, kao što mu je nedavno zahvalio u Bakru na potpisivanju ugovora s lučkim upravama.

"A to prozivanje da ne zahvaljujem ministru vezano za lučke uprave na konferenciji za novinare, koju je vodila moja zamjenica, a ja nisam ni bio... Prema tome, molio bih da se govori istina i samo istina", rekao je Komadina.

Ministar Butković izjavio je prošlog tjedna da se Komadina "već dulje vrijeme kiti tuđim perjem". Rekao je da je Komadina na konferenciji za novinare predstavio lučke projekte u županiji a da uopće nije spomenuo Ministarstvo mora, koje te projekte financira u 100-postotnom iznosu.