FAŠISTIČKI POZDRAV

Visoki prekršajni sud: Svako javno izvikivanje 'Za dom spremni' je prekršaj

10.08.2018 u 12:48

Bionic
Reading

Policija je, podsjetimo, kazala kako protiv Marka Perkovića Thompsona u Glini, za proslave 'Oluje', nakon što je otpjevao 'Bojnu Čavoglave' koja započinje s ustaškim pokličem 'Za dom spremni', neće podizati prekršajnu prijavu jer je, naveli su Prekršajni sud u Slunju u svibnju ove godine donio presudu prema kojoj Thompson nije kriv. Presuda je postala pravomoćna jer se policija nije žalila na višu instancu

Za izvikivanje iste stvari na stadionu Maksimir bivši nogometni reprezentativac Joe Šimunić kažnjen je od Visokog prekršajnog suda u Zagrebu sa 15 tisuća kuna i to nakon što se žalio na odluku nižeg suda koji ga je prvotno kaznio s pet tisuća kuna. Šimunić se žalio bio i na odluku Visokog prekršajnog suda Ustavnom sudu, ali on je žalbu odbacio.

Što bi bilo da se policija žalila na presudu suda u Slunju u slučaju Thompsonova nastupa nikada nećemo saznati.

Međutim, Jutarnji list je uputio upit Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu da im kaže što za njih predstavlja uzvik 'Za dom spremni' kad se on izvikuje ili ističe u javnosti.

Od glasnogovornice suda, sutkinje Gordane Korotaj dobili su odgovor.

'Stajalište Visokog prekršajnog suda, izraženo kroz dosadašnje odluke, je da se u situaciji koju ste opisali u pitanju o pokliču 'Za dom spremni' koji se ističe ili izriče na javnom mjestu radi o prekršaju', stoji u odgovoru Visokog prekršajnog suda.

Navedenu sintagmu, navela je u odgovoru Korotaj, sud je u svojoj praksi osudio u više presuda na temelju nekoliko zakona: o prekršajima protiv javnog reda i mira, o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, o javnom okupljanju…

  • +21
Thompson u Glini Izvor: Cropix / Autor: Auto

Drugim riječima, da se policija žalila Thompson bi možda bio i osuđen. Inače, zagrebački Visoki prekršajni sud nikad nije imao priliku odlučivati o presudama nižih prekršajnih sudova u slučajevima protiv Thompsona.

Protiv Thompsona su pokretani za istu stvar postupci na Prekršajnom sudu u Šibeniku. Je li se policija tamo žaila na presude predsjednik Prekršajnog suda u Šibeniku Mirko Škarica odbio je dati podatke Jutarnjem listu pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka. Kazao je tek da se pred tim sudom vode tri postupka protiv Thompsona vezana za poklič 'Za dom spremni'.