kritike s istoka

Višegradska skupina protiv novog prijedloga Bruxellesa o migracijama i azilu; Babiš: Ta pravila nama nisu prihvatljiva

24.09.2020 u 17:36

Bionic
Reading

Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka kritizirale su u četvrtak nove prijedloge Bruxellesa o reformi europskih pravila o upravljanju migracijama i azilu o kojima će europski čelnici razgovarati na samitu idući tjedan

Nakon sastanka u Bruxellesu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, na kojem su bili i mađarski premijer Viktor Orban te poljski premijer Mateusz Morawiecki, češki premijer Andrej Babiš izjavio je da plan nije prihvatljiv zemljama Višegradske skupine, koja uključuje i Slovačku.

Slovački premijer Igor Matovič nije bio nazočan sastanku, a predstavljao ga je poljski kolega, u svojstvu predsjedavajućeg V4.

„Moramo zaustaviti migraciju i kvote i relociranje. Ta pravila nama nisu prihvatljiva”, rekao je Babiš na konferenciji za novinare.

„Strategija bi se trebala sastojati u tome da bi ti ljudi zaista trebali ostati živjeti u svojim domovinama, i moramo učiniti maksimum da se to i ostvari te moramo o tome zaista razgovarati”.

Plan, iza kojeg stoji Njemačka, koja je 2015. na vrhuncu europske migrantske krize primila milijun izbjeglica, zakonski bi obvezao sve države članice da prime svoj dio izbjeglica, a zauzvrat bi dobile novac iz europskog proračuna.

Njime se žele i ubrzati repatrijacije ilegalnih migranata, uključujući uskraćivanje viza građanima onih država koje odbiju primiti natrag svoje državljane. Poziva se isto tako i na pružanje potpore trećim državama u suzbijanju ilegalnih migracija prije nego migranti stignu u Europu.

Orban je također kritizirao prijedloge Europske komisije, koji uključuju ukidanje pravila po kojem je za obradu zahtjeva za azilom odgovorna prva zemlja ulaska u EU, što je uzrokovalo preveliko opterećenje za mediteranske zemlje. Umjesto toga izbjeglice bi se relociralo po Uniji po načelu „obvezne solidarnosti”.

„Proboj će nastupiti kada bude prihvaćen mađarski prijedlog koji kaže da nitko ne može ući na teritorij Europske unije dok neka država članica ne riješi njihov zahtjev za azilom”, rekao je Orban.