NE MOGU PRODAVATI BRODOVE

Više od polovice ribara u blokadi

16.01.2011 u 16:28

Bionic
Reading

Istarski ribari pripremaju u subotu prosvjed u Umagu i Puli kojim žele ukazati na goruće stanje u morskom ribarstvu. Prosvjed 'točno u podne' na ribarskom gatu organiziraju udruge profesionalnih ribara: Mare Croaticum s predsjednikom Danieleom Kolecom, Naše more na čelu s Antunom Frančićem te Istarski ribar koji predvodi Radovan Simić

'Koordinirani prosvjedi ribara se pripremaju također i u Lošinju, Splitu, Rabu, Pagu i Rijeci, jer osim što je već kod više od 50 posto ribara koji žive od mora zbog financijskih teškoća račun u blokadi, blokiraju nas i na sve druge moguće načine', veli umaški ribar i predsjednik udruge Mare Croaticum Daniele Kolec

Pojašnjava da ribari ne traže od resornog Ministarstva novac, već samo da mogu na miru raditi, no to s novim pravilnicima, koji se, kaže, mijenjaju svakog mjeseca i to nauštrb ribara, ne mogu.

'S Pravilnikom o povlasticama kakav je sad više ne možemo kupovati brodove, alate, a isto tako, premda ima dosta ribara koji su se našli u teškom materijalnom položaju i željeli bi prodati povlasticu i brodicu, zbog Pravilnika ne mogu', veli Kolec.

Ribari nisu zadovoljni ni Uredbom o očevidnicima jer kažu da naši ribari, u usporedbi s europskim, moraju ispunjavati daleko više toga, pa tako imaju brdo papirologije čak i ako ulove samo kilogram ribe, dok na primjer Talijani za ulov manji od 50 kg ne moraju voditi očevidnik.

Nisu zadovoljni ni raspodjelom poticaja koje navodno dobiva tek oko 30 posto ribara, to jest samo 'veliki', a glavnog 'krivca' za loše stanje morskog ribarstva vide u državnom tajniku Tončiju Božaniću, čiju neopozivu smjenu traže.

'Bio je predsjednik Ceha ribara Hrvatske i poznaje problematiku, no sad je više političar, nego ribar. Prioritet mu je trebalo biti tržište, no nismo povećali potrošnju ribe. Dio ribara želi izaći iz Obrtničke komore jer smatramo da nismo obrtnici, već prvenstveno proizvođači hrane, a apsurda ima i u Pravilniku o radu po kojem bi trebali raditi dvokratno kao trgovine, iako naš rad ovisi od vremenskih prilika pa se tijekom godine nakupi dosta slobodnog vremena', ukazuje na neke od problema Kolec.

Dodaje da traže da im se smanje troškovi jer ribari jedva dišu, no premda im je štošta bilo obećano, situacija im se nije popravila. Iz tog razloga, na Koordinaciji udruga odlučeno da se neće odazvati sastanku u Ministarstvu početkom tjedna na koji su pozvani i predstavnici Gospodarske i Obrtničke komore te ribarskih zadruga. Naime, smatraju da je poziv samo pokušaj da odustanu od subotnjeg prosvjeda.

Kako vele ribari, u subotu žele samo upozoriti javnost i nadležne na mnogobrojne probleme, to jest, pojašnjava Kolec, ne planiraju zatvarati luke iako su i na to spremni ako se situacija do ljeta ne popravi.

'Ovoga puta želimo samo pokazati da nismo šačica ribara iz kafane, kako nas neki nazivaju, nego da nas ima podosta i da naše zahtjeve trebaju uvažavati, što dosad nije bio slučaj iako smo nedavno i u Splitu imali prilično konstruktivne razgovore', veli Daniele Kolec.