potvrdilo ministarstvo kulture

Više od polovice bankomata na dubrovačkom Stradunu postavljeno je bez dozvole

17.06.2019 u 14:44

Bionic
Reading

U Dubrovniku raste broj bankomata, na nezadovoljstvo građana, a u samo 300 metara Straduna ugrađeno ih je 21. No sada je otkriveno da manje od polovice tih bankomata, točnije njih devet, ima potrebnu suglasnost da budu postavljeni

Iz Ministarstva kulture su za Dubrovački dnevnik potvrdili da je Konzervatorski odjel izdao suglasnost za ukupno devet bankomata unutar povijesne jezgre, a ostali su postavljeni bez zakonom propisanih suglasnosti.

'Bankomati su postavljeni u svijetle otvore, reverzibilni su, lako uklonjivi i nisu oštetili kulturno dobro u najužem smislu te riječi. Međutim njihov broj, reklamne oznake i promjene namjena prizemlja mogu imati negativan utjecaj na doživljaj povijesne jezgre', navode.

Iz Konzervatorskog odjela u Dubrovniku navode da je Ministarstvo kulture već pokrenulo obustavu radova koji su bili u tijeku, a inspekcija će upozoriti da su vlasnici prostora dužni ukloniti bankomate koji nemaju dozvolu ili žurno zatražiti ishođenje dozvole za one koji su ilegalno postavljeni.

  • +10
Prosvjed protiv bankomata na Stradunu Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

'Ograničenje broja bankomata, načina postave i njihovog vizualnog reklamiranja potrebno je propisati Odlukom o komunalnom redu, a u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara', odgovor je Konzervatorskog odjela na pitanje kako ograničiti broj bankomata u budućnosti.