talibani na vlasti

Više od pola milijuna Afganistanaca nedavno ostalo bez posla

19.01.2022 u 14:22

Bionic
Reading

Više od pola milijuna Afganistanaca izgubilo je nedavno posao nakon što su prošle godine vlast u toj zemlji preuzeli talibani, objavila je u srijedu u izvješću Međunarodna organizacija rada (ILO)

Ova agencija Ujedinjenih naroda, čiji je mandat da globalno promiče radne standarde, procjenjuje također kako bi do sredine 2022. taj broj mogao dostići 900.000 ljudi.

"Situacija u Afganistanu je kritična i potrebna je trenutna potpora stabilizaciji i oporavku", kazao je Ramin Behzad, viši koordinator ILO-a za Afganistan.

"Iako je prioritet osiguravanje trenutnih humanitarnih potreba, trajni i uključivi oporavak će ovisiti o tome da ljudi i zajednice imaju pristup pristojnom zaposlenju, sredstvima za život i osnovnim uslugama", dodao je.

Stotine tisuća Afganistanaca, uglavnom pripadnika afganistanskih oružanih snaga, sudaca i žena, izbačeni su s posla nakon što su talibani preuzeli vlast na kraju kaotičnog povlačenja međunarodnih snaga iz zemlje u kolovozu 2021.

Uz to, drugi ključni sektori kao što su poljoprivreda, državne službe i građevinska industrija pogođeni su velikim gubitkom radnih mjesta. Radnici su također ostali bez plaće od talibanskog preuzimanja vlasti, stoji u izvješću.

Najveću zabrinutost izaziva zapošljavanje žena, za koje se procjenjuje da se smanjilo za 16 posto u trećem tromjesečju 2021. i moglo bi pasti do 28 posto do sredine 2022. godine.