obračuni na haitiju

Više od 470 mrtvih, ozlijeđenih i nestalih u Cite Soleilu u svega devet dana srpnja

25.07.2022 u 20:12

Bionic
Reading

Više od 470 osoba je ubijeno, ozlijeđeno i nestalo u obračunu banda u Cite Soleilu na Haitiju od 8. do 17. srpnja, priopćio je UN u ponedjeljak

"Prijavljeni su teški slučajevi spolnog nasilja nad ženama, djevojkama i dječacima koje vrbuju bande", upozoravaju Ujedinjeni narodi u priopćenju, dodajući da je 3000 stanovnika te općine, najsiromašnije na širem području glavnog grada Port-au-Princea napustilo svoj dom.

Devet zemalja članica UN-ova Vijeća sigurnosti na čelu s Brazilom osudilo je prošlog tjedna u zajedničkoj izjavi nasilje nad ženama na Haitiju, zemlji kojom hara nasilje i pozvalo na njihovu međunarodnu zaštitu.

Postoje "alarmantna izvješća o silovanjima i spolnom ropstvu" u četvrtima Port-au-Princea koje kontroliraju bande, rekao je u UN-u brazilski potpredsjednik Hamilton Mourao u društvu predstavnika Irske, Norveške, Francuske, Velike Britanije, Meksika, Kenije, Albanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"To je zločin nad ženama i djevojkama različite dobi te nad muškarcima i dječacima", dodao je čitajući zajedničku izjavu deveterih zemalja.