direktni pregovori

SAD će se suprotstaviti palestinskom zahtjevu za puno članstvo u UN-u

18.04.2024 u 20:38

Bionic
Reading

SAD će u četvrtak glasati protiv palestinskog zahtjeva za punim članstvom u Ujedinjenim narodima i blokirati to svjetsko tijelo da prizna palestinsku državu

"SAD i dalje ostaje na stajalištu da je najbrži put prema državnosti za palestinski narod kroz direktne pregovore s Izraelom i Palestinskom vlašću uz potporu SAD-a i ostalih partnera", rekao je američki dužnosnik.

Vijeće od 15 članica trebalo bi glasati o nacrtu rezolucije koja Općoj skupštini UN-a, koja ima193 zemlje, preporučuje da se "Država Palestina primi u članstvo UN-a".

Da bi rezolucija prošla treba joj najmanje devet glasova i bez veta bilo SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Rusije ili Kine. Diplomati procjenjuju da bi rezolucija mogla prikupiti 13 glasova, što bi primoralo SAD da stavi veto.

"Odavno jasno dajemo do znanja da preuranjene akcije u New Yorku, čak i ako su u najboljem interesu, neće polučiti državnost za palestinski narod", poručio je američki dužnosnik.

Palestinci trenutno imaju status nečlanice promatrača, što je de facto priznanje državnosti koji je Opća skupština UN-a dodijelila 2012.

No, zahtjev za punopravno članstvo treba odobriti Vijeće sigurnosti i potom barem dvije trećine članica Opće skupštine.

Palestinski pojačani napori za punopravno članstvo uslijedili su šest mjeseci nakon pokolja Hamasa u južnom Izraelu i ratu u Pojasu Gaze nakon pokretanja izraelske ofenzive te širenja židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres smatra da je "više nego ikada potrebno podržati napore u dobroj vjeri kako bi se uspostavio trajni mir između Izraela i neovisne, održive i suverene palestinske države".

Izraelski veleposlanik u UN-u Gilad Erdan je ustvrdio da Palestinci ne ispunjavaju kriterije za punopravno članstvo u UN-u: trajno stanovništvo, definiran teritorij, vladu i kapacitete za odnose s ostalim državama.

"O čijem priznanju glasa Vijeće i kome bi dali status za punopravno članstvo?. Hamasu u Gazi? Palestinskom islamskom džihadu u Nablusu? Kome?", pitao je Erdan Vijeće sigurnosti.

Davanje punopravnog članstva Palestincima u UN-u "neće imati nikakav pozitivan učinak za bilo koju stranu, samo može u godinama koje dolaze prouzročiti destrukciju i naštetiti šansi za bilo kakav dijalog u budućnosti", istaknuo je Erdan.