konstruktivna agenda

Putin: Rusija želi surađivati s NATO-om

03.12.2019 u 16:52

Bionic
Reading

Rusija je spremna surađivati s NATO-om unatoč njegovu "grubom" ponašanju, rekao je u utorak Vladimir Putin dok se održava sastanak na vrhu Sjevernoatlantskog saveza na kojemu će se obilježiti 70. obljetnica njegova osnutka

"U više navrata smo izrazili spremnost za suradnju s NATO-om u vezi sa stvarnim prijetnjama kao što su međunarodni terorizam, lokalni oružani sukobi i opasnost širenja oružja za masovno uništenje", rekao je ruski predsjednik a prenose ruske novinske agencije.

Ipak je kritizirao "neprimjereno, pa i grubo ponašanje" NATO-a koji nije "vodio računa o ruskim interesima" premda je Moskva "puno puta pokušavala predložiti (Savezu) konstruktivnu agendu".

Kremlj je često predbacivao Savezu da se nastavlja širiti unatoč obećanju koje mu je dano prije raspada SSSR-a.

"Razmišljati u pojmovima blokovskih stereotipa ne može biti dobar način za traženje i donošenje djelotvornih odluka u prilikama modernog svijeta koji se brzo i naglo mijenja", dodao je Vladimir Putin u Sočiju, na jugu Rusije, gdje sudjeluje na sastanku o ruskoj mornarici.

NATO-ov sastanak na vrhu koji se u utorak i u srijedu održava u Londonu u prilikama napetim za Savez, obilježen je neslaganjem članica u vezi sa Sirijom, s Rusijom i s financiranjem organizacije, koje je nedavno produbila izjava Emmanuela Macrona da je NATO u stanju "moždane smrti".