virus se širi

Više od 2 tisuće zaraženih učenika, gotovo 6 tisuća u izolaciji

19.10.2021 u 21:17

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme virus se sve više širi među djecom i mladima. Među gotovo 10.000 zaraženih građana, 2207 je učenika - od toga 1417 osnovnoškolaca i 790 učenika srednjih škola.

U samoizolaciji ih je 5907 - 4109 osnovnoškolaca i 1798 srednjoškolaca, prenosi HRT.

Što se tiče školskih djelatnika, zaraženo ih je 298, od toga 233 učitelja i 65 djelatnika koji ne rade u nastavi. U samoizolaciji ih je 107 - 82 učitelja i 25 nenastavnih djelatnika.

Zbog velikog broja onih u samoizolaciji, za sve učenike viših razreda u osnovnoj školi u Nedešćini kraj Labina, njih 90, ovaj tjedan organizirana je nastava na daljinu. Klara Švraka, ravnateljica OŠ "Vitomir Širola-Pajo" u Nedešćini kaže da je u izolaciju moralo otići i pet učitelja predmetne nastave koji predaju i u matičnoj i u područnoj školi. Dodaje da se pojavi problem oko organizacije nastave. Nakon mjesec i pol nastave u školi, to nije neočekivana situacija, kaže.

'Mala je škola, druže se i privatno, na zabavama, rođendanima, a posebno oni od petog do osmog razreda', izjavila je ravnateljica Švraka.

Negdje se zadržala povoljna epidemiološka situacija. Davor Tkalac, ravnatelj OŠ „Frana Krste Frankopana” iz Broda na Kupi ističe da su djeca zdrava, a da je ponešto učitelja bilo u samoizolaciji. 'Neki su i preboljeli Covid, a većina je i cijepljena. Nadam se da i ubuduće nećemo imat problema', dodaje ravnatelj Tkalac.

Tomislav Milek, ravnatelj OŠ „Lovre pl. Matačića” iz Zagreba kaže da im i roditelji izuzetno pomažu, susretljivi su, a da i učenici i djelatnici nose maske. Ta primjena mjera jedan je od razloga što imamo tako malo zaraženih, pa je samo jedan razred u samoizolaciji od početka školske godine, istaknuo je ravnatelj Milek.

Počela je i akademska godina, maske su u predavaonicama obvezne, a Covid potvrde nisu svugdje. Boris Rajić, studentski pravobranitelj sa Sveučilišta u Zagrebu rekao je da je u svim grupama više od 100 studenata i da se potvrde provjeravaju. U slučaju da se ne pojavi 100 studenata, postavlja se pitanje, da li se još traže Covid potvrde, kaže Rajić.

Nedavno je organizirano cijepljenje zagrebačkih studenata i nije izazvalo veliki interes - u dva dana cijepljeno je samo 211 studenata.

Iako broj oboljelih među mladima raste odluke o mijenjanju modela nastave donosit će se kao i dosad lokalno, na zahtjev škola, poručuju iz Ministarstva obrazovanja. Ne planira se ni uvođenje obveznih COVID potvrda.