NEKIMA I KAZNENE PRIJAVE

Više od 2.000 bivših HVO-ovaca ostalo bez povlaštene mirovine

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.09.2014 20:23
  • Objavljeno 17.09.2014 u 18:10
Hvo

Hvo

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: wikipedia

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku na temelju koje će oko 2.000 razvojačenih branitelja, uglavnom nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), izgubiti dosadašnje pravo na povlaštene mirovine, izjavio je u srijedu u Sarajevu entitetski ministar za pitanja barnitelja Zukan Helez

On je na konferenciji za novinstvo kazao kako je vlada prije dva tjedna donijela odluku kojom su poništeni raniji akti o nazivlju postrojbi i zapovjednih struktura Armije BiH, HVO i Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Na temelju tih akata utvrđivan je i status osoba koje su kao časnici tijekom rata najmanje godinu dana obnašali dužnosti na razini zapovjednika bojne. To je opet bio temelj za primjenu zakonskog prava na mirovinu pod povoljnim uvjetima nekadašnjih pripadnika vojske Federacije BiH, a Helez tvrdi kako su ga koristili uglavnom bivši časnici HVO-a.

'Oni su imali potvrde da su po 12 mjeseci bili na poziciji zapovjednika isturenog zapovjednog mjesta. Svatko tko ima neku vojnu izobrazbu znat će da se na takvoj poziciji ostajalo tek kratko vrijeme', primjer je kojega je naveo Helez

Ministarstvo kojemu je na čelu Helez procijenilo je kako u ranije donesenim aktima nisu na isti način bile definirane zapovjedne pozicije u Armiji BiH i HVO pa su i mirovine stoga odobravane protuzakonito.

Po Helezovim su riječima u pitanju mirovine koje su u prosjeku iznosile 800 konvertibilnih maraka (oko 410 eura).

Na temelju tog izračuna procijenjeno je kako je na nezakonit način na ime ovih mirovina od 2006. isplaćeno više od 80 milijuna eura.

Na izravan upit hoće li prava biti uskraćena isključivo pripadnicima HVO-a, Helez je kazao kako 'ne može govoriti o imenima, no sve će se znati vrlo ubrzo'. Najavio je podnošenje kaznenih prijava protiv osoba koje se smatraju odgovornima za ove propuste.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!