'JE LI RAT ZAVRŠIO?'

Više od 15 sati panker čitao Zagorku braniteljima u Savskoj

18.03.2015 u 12:44

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

Petnaest sati i 15 minuta trebalo je zagrebačkom pankeru Njecu Hranjecu da na glas pročita roman 'Tajna Krvavog mosta' Marije Jurić Zagorke na tramvajskoj stanici u Savskoj 77, preko puta braniteljskog šatora ispred Ministarstva branitelja

Riječ je o eksperimentu tijekom kojeg je 26-godišnji panker želio provjeriti hoće li prije završiti rat ili će pročitati roman Marije Jurić Zagorke.

'Od 17. ožujka u 16:00 do 18. ožujka u 7:15 pročitao sam svih 319 stranica romana 'Tajna Krvavog mosta' Marije Jurić Zagorke na lokaciji Savska 77 (to vam je adresa nasuprot Savskoj 66) u Zagrebu. Trebalo mi je ukupno 15 sati i 15 minuta.

Naravno da bih radije da je prije završio taj prokleti rat, ali ipak sam prije pročitao tu knjigu. Zahvaljujem ovim putem svima što su mi pravili ugodno društvo te svim susretljivim građankama i građanima što su nama prisutnima s ove strane ceste donijeli nešto za pojesti i popiti, a i deke te jastuk za sjedenje - koji je itekako pomogao da se čitanje nastavi i u hladnoj noći', objavio je Hranjec na Facebooku.

Kaže da su im 'u gluho doba noći' prilazili i branitelji iz šatora kako bi ih pokušavali odgovoriti od nastavka njihovog eksperimenta.


'Rođen sam 25. siječnja 1989. u Zagrebu, u Petrovoj bolnici. Otkada znam za sebe, sjećam se tog prokletog rata kako ubija što tjelesno, što mentalno ljude oko mene sa svih strana. Sada imam 26 godina te vidim da taj prokleti rat još uvijek traje jer se njegovi investitori i profiteri očito još uvijek 'nisu dovoljno nahranili' na račun istog, jer u civilizacijskom kriminalu ogromnih proporcija - kao što je to bio (i kao što to još uvijek jest) i ovaj rat - jedino investitori i profiteri mogu izaći kao pobjednici iz istog, jer svi mi ostali samo najebemo, kao što je to empirijski dokazano i u ovom primjeru iz povijesti. Meni je dosta tih pozivanja na krvoprolića i veličanja istih, kao i pasivnosti te papčinstva sugrađanki i sugrađana - onih koji su također 'kao protiv toga'', pisao je Hranjec prije performansa.