SDP UZVRAĆA KALMETI I KOSORICI

'Virus 'HDZ-0' uzrokuje korupciju i kriminal'

Bionic
Reading

SDP-ov zastupnik Željko Jovanović poručio je kako je od virusa svinjske gripe puno opasniji onaj 'HDZ-0' jer 'uzrokuje nesposobnost, korupciju i kriminal'. Jovanović kritizira izjave članova Vlade o stanju u javnim poduzećima te kaže kako su 'HDZ-ova Vlada i ministri zaštitnici kriminala i korupcije'.

- HDZ-ova korupcijska hobotnica godišnje gospodarstvu pojede 6 milijardi kuna - tvrdi Jovanović koji vjeruje da je nesreća vlaka u Rudinama posljedica nepotizma u HŽ-u jer su se zapošljavali podobni, a ne sposobni ljudi.

Zastupnik Jovanović izjavio je danas u Rijeci da - dok ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta izjavljuje da javna poduzeća nisu kriminalne organizacije - njegov resor svakodnevno potresaju afere u kojima je pokradeno više novca nego što 'harač' na građane može nadoknaditi.

'Poduzeća nisu kriminalne organizacije, ali oni koji upravljaju tim poduzećima, izabrani HDZ-ovom kombinatorikom, vrlo su skloni kriminalnom ponašanju', ustvrdio je na konferenciji za novinare Jovanović.

Vladu i ministre koji sjede u nadzornim odborima državnih poduzeća nazvao je zaštitnicima kriminala i korupcije koji na godinu 'pojedu šest milijarda kuna, i tako pojedu plaće i mirovine'. Upitao se i koja je razlika između Rade Buljubašića koji je na platnom popisu HEP-a a tamo nije radio, i Biance Matković, ministrice bez resora te odgovorio kako je nema jer oboje su uhljebljeni. Dodao je i kako afere koje u posljednje vrijeme izlaze na vidjelo nisu rezultat sustavnog rada za to zaduženih institucija i službi, već obračuna unutar HDZ-a.

'Koliko god to grubo zvuči, šest mrtvih u nesreći nagibnog vlaka posljedice su nepotizma i korupcije HDZ-ove vlasti jer su se zapošljavali nesposobni, ali podobni, koji su svojim sponzorima i rodbini pogodovali kršeći javnu nabavu i izravno ugrozili sigurnost željezničkog prometa', rekao je Jovanović.

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras predložio je da se revizija u javnim poduzećima koja na godinu imaju prihod veći od 100 milijuna kuna provodi svake godine, a da se izvješće predstavi u Saboru.

Saborski zastupnik Slavko Linić rekao je da će SDP-ovci znati riješiti probleme nelikidnosti, pretvoriti trgovačka društva u ona koja znaju razmišljati, planirati i voditi Hrvatsku u razvoj, te da će SDP biti odgovorniji u upravljanju novcem koji građani izdvajaju. Ustvrdio je i da će sve to biti znatno lakše nego vratiti povjerenje u politiku.

Također je istaknuo da je neprihvatljivo i nezakonito da Hrvatske ceste financiraju IGH u projektiranju nizinske pruge, a ne Hrvatske željeznice.